Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump a insistat vineri că a fost într-o călătorie aproape fatală cu elicopterul alături de fostul primar din San Francisco Willie Brown, deşi acesta din urmă a declarat că incidentul nu a avut loc niciodată. În schimb, un alt politician a declarat că a fost într-un zbor similar cu Trump, cu decenii înainte, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trump a povestit joi că era să moară într-un elicopter în care zbura împreună cu Willie Brown, care, în anii 90 ar fi fost pentru scurt timp iubitul candidatei democrate la preşedinţie, Kamala Harris.

"M-am prăbuşit cu un elicopter împreună cu el", a spus Trump în conferinţa de presă haotică de joi. "Ne-am gândit că poate acesta este sfârşitul. Eram într-un elicopter cu care mergeam împreună către o anumită locaţie şi a avut loc o aterizare de urgenţă. Nu a fost o aterizare plăcută, iar Willie a fost, a fost un pic speriat", a povestit Trump. El a mai afirmat că Willie Brown i-a spus nişte "lucruri groaznice" despre Kamala Harris.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Republicanii au insinuat că Willie Brown este în parte responsabil pentru ascensiunea lui Harris în politică, deşi cei doi s-au despărţit la mijlocul anilor 1990, iar Harris nu a câştigat primele alegeri până în 2002. În timp ce cei doi se întâlneau, Brown a numit-o pe Harris, pe atunci un tânăr procuror, în două funcţii bine plătite în statul California.

În vârstă de 90 de ani, Willie Brown, un vechi reprezentant al puterii democrate, care a fost, de asemenea, preşedinte al Congresului statului California, a declarat pentru San Francisco Chronicle, după conferinţa de presă a lui Trump, că nu a fost niciodată într-un elicopter cu fostul preşedinte. De asemenea, el a negat că i-ar fi spus vreodată lui Trump ceva denigrator despre Harris.

În schimb, un alt fost politician de culoare din California, Nate Holden, a declarat pentru Politico, vineri seara, că într-adevăr a fost într-o călătorie turbulentă cu elicopterul alături de Trump, în New Jersey, probabil în 1990.

Mai devreme, vineri, Trump insistase în postări pe platforma sa Truth Social că deplasarea sa cu elicopterul a fost cu Willie Brown, dar a spus că a avut loc în New Jersey, nu în California.

"Au existat jurnale, înregistrări de întreţinere şi martori. A existat, de asemenea, o poveste despre Willie şi cu mine", a insistat Trump. El nu a furnizat niciuna dintre dovezile la care a făcut referire în postare.

Rugat să împărtăşească dovezile menţionate de Trump, purtătorul de cuvânt al campaniei lui, Steven Cheung, a trimis Reuters o postare pe X a unei imagini de pe o pagină din cartea "Scrisori către Trump" din 2023. Aceasta conţine o imagine cu Trump şi Willie Brown şi îl citează pe Trump spunând: "Am avut de fapt o aterizare de urgenţă cu un elicopter, împreună".

Întrebat despre relatarea lui Holden că el ar fi fost într-un elicopter cu Trump, Cheung a spus: "Se pare că Holden ori minte, ori are probleme de memorie".

"CRED CĂ TOŢI ARĂTĂM LA FEL"

Holden, un fost consilier municipal şi senator de stat din Los Angeles, a luat în derâdere relatarea lui Trump, potrivit Politico. "Willie este negrul scund care locuieşte în San Francisco", ar fi spus Holden. "Eu sunt un negru înalt care locuieşte în Los Angeles. Cred că toţi arătăm la fel", a comentat Holden.

El a adăugat că subiectul Harris nu a fost adus în discuţie în timpul călătoriei sale cu elicopterul alături de Trump. "Ori a amestecat totul, ori a inventat", a conchis Holden.

În calitate de preşedinte, în 2018, Trump a vizitat zone din California devastate de incendii, cu elicopterul, împreună cu guvernatorul de atunci al Californiei, Jerry Brown, a relatat NBC News. Un reprezentant al fostului guvernator Brown, care este alb, a declarat pentru New York Times că nu a existat nicio aterizare de urgenţă şi că nu s-a discutat despre Harris în timpul acelui zbor.

Trump a declarat că "probabil" va da în judecată The New York Times pentru cum a relatat despre comentariile sale cu privire la povestea cu elicopterul. Trump a denigrat ziarul pe Truth Social, atacându-l pe reporterul său Maggie Haberman pe care a numit-o "Maggot (larvă, în engl. - n.r.) Hagermann".

Campania lui Harris nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la aparenta confuzie făcută de Trump.

Când preşedintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, era candidatul democrat la alegerile din 5 noiembrie, Trump, în vârstă de 78 de ani, ironiza frecvent acuitatea mintală a adversarului său şi se oferea să facă un test cognitiv, susţinând că Biden este prea bătrân pentru a fi preşedinte. Între timp, Biden s-a retras şi a fost înlocuit de Kamala Harris, care are 59 de ani, forţându-l pe Trump să găsească noi linii de atac.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.