Preşedintele american Donald Trump îl atacă violent miercuri pe omologul său ucrainean Vlodimir Zelenski, pe care-l acuză de faptul că face declaraţii ”incendiare” despre Crimeea anexată, în contextul în care un acord cu Rusia este ”foarte aproape” în opinia sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timp ce la Londra aveau loc discuţii între oficiali americani, ucraineni şi europeni, Donald Trump a publicat un mesaj lung şi virulent pe platforma sa Truth Social.

Volodimir Zelenski ”poate avea pacea sau poate lupta încă trei ani înainte să piardă toată ţara”, scrie Donald Trump, care consideră că ”suntem foarte aproape de un acord, dar acest om care nu are cărţile în mână trebuie acum să închidă”.

”Declaraţii incendiare ca cele ale lui Zelenski îngereunează atât de mult soluţionarea acestui război. Nu ai cu ce să te lauzi! Situaţia Ucrainei este dezastruoasă: el poate avea pacea sau să lupte încă trei ani înainte să piardă toată ţara. Eu n-am nimic a face cu Rusia, dar am multe cu faptul de a vrea să salvez în medie cinci mii de militari ruşi şi ucraineni pe săptămână, care mor fără niciun motiv. Declaraţia făcută azi (miercuri) de Zelenski nu va face decât să prelungească «câmpul morţii» şi nimeni nu vrea asta! Suntem foarte aproape de un acord, dar omul care n-are «nicio carte de jucat» ar trebui să o facă. Abia aştept să pot ajuta Ucraina şi Rusia să iasă din această situaţie”, scrie el.

”ESTE TERITORIUL NOSTRU”

El îi reproşează mai ales faptul că a refirmat că Ucraina nu recunoaşte suveranitatea Rusiei în Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014 şi dă asigurări că şeful statului ucrainean ”nu are cărţile în mână” şi că vrea ”să prelungească măcelul”.

Cotidianul american The Washington Post (WP) dezvăluie că Statele Unite propun recunoaşterea Crimeei ca teritoriu rus, o revendicare majoră a lui Vladimir Putin, în cadrul unui acord de pace.

Însă preşedintele ucrainean refuză viguros să facă acest lucru.

”Nu e nimic de discutat. Este împotriva Constituţiei noastre. Este teritoriul nostru”, le-a declarat unor jurnalişti, la Kiev, Volodimir Zelenski.

”Această declaraţie este foarte prejudiciabilă negocierilor de pace cu Rusia”, scrie Donald Trump.

El consideră că ”Crimeea este pierdută de ani de zile”, iar acest lucru ”nici măcar nu se află în discuţie”

”Nimeni nu-i cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar el vrea Crimeea. De ce nu au luptat pentru ea acum 11 ani?”, scrie preşedintele american pe un ton furios, care aminteşte de tonul întâlnirii sale forte tensionate cu omologul său ucrainean de la sfârşitul lui februarie în Biroul Oval.

Negocieri la nivel de miniştri, miercuri, la Londra, între americani, europeni şi ucraineni au fost amânate din cauza absenţei secretarului de Stat Marco Rubio, în contextul în care persistatu divergenţe puternice între părţi cu privire la modul în care să se ajungă la pace.

Marco Rubio, prezent în urmă cu o săptămână la o rundă de negocieri cu omologii săi europeni, la Paris, şi-a anulat în ultimul moment vizita în capitala britanică.

Întâlniri pe care urmea să le aibă cu şefii diplomaţiilor britanică, ucraineană, franceză şi germană au fost înlocuite cu discuţii cu uşile închise între consilieri.

Statele Unite sunt reprezentate de către emisarul lui Donald Trump pentru Ucraina Keith Kellogg.

La Londra, negociatorii au încercat să stabilească dacă ucerainenii sunt pregătiţi sau nu să accepte între pistele avute în vedere o soluţie prezentată în urmă cu o săptămână la Paris de către emisarul lui Donald Trump Steve Witkoff.

Witkoff - acuzat de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de faptul că a adoptat punctul de vedere al Moscovei - a discutat în trei rânduri cu preşedintele rus Vladimir Putin şi urmează să-l întâlnească din nou săptămâna aceasta, a anunţat Casa Albă.

Mai multe concesii propuse de Witkoff - recunoaşterea anexării Crimeei de către Rusia, începerea relaxării sancţiunilor americane impuse Moscovei, respingerea oricărei aderări a Ucrainei la NATO, potrivit mai multor surse - sunt respinse de Kiev şi aliaţii săi europeni ca inacceptabile.

Vineri, în urma unor negocieri la Paris, Marco Rubio, iar apoi Donald Trump au avertizat să Statele Unite vor renunţa în curând la eforturile lor de a ajunge la o pace între Rusia şi Ucraina, dacă nu constată în scurt timp progrese evidente.

Preşedintele american a sporit presiunile duminică, de Paşte, exprimându-şi speranţa unui acord între Moscova şi Kiev în această săptămână.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.