Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat joi că l-a ales pe fostul senator David Perdue pentru a fi ambasador în China, apelând la un fost politician cu experienţă în afaceri pentru a ajuta la orientarea relaţiilor afectate de neîncredere profundă şi tensiuni comerciale dintre cele două puteri mondiale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„El va avea un rol esenţial în punerea în aplicare a strategiei mele de a menţine pacea în regiune şi o relaţie de lucru productivă cu liderii Chinei”, a declarat Trump într-o postare pe platforma sa de social media.

Trump, care îşi va prelua mandatul la 20 ianuarie 2025, a declarat că va impune un tarif suplimentar de 10% pentru bunurile importate din China, dacă Beijingul nu va face mai mult pentru a opri traficul de fentanil, un narcotic care creează o dependenţă puternică şi care ajunge masiv pe piaţa americană.

În timpul campaniei electorale, Trump a ameninţat cu taxe vamale de peste 60 % asupra produselor chinezeşti.

David Perdue, un republican din Georgia care a făcut parte din Senat în perioada 2015-2021, a locuit anterior în Hong Kong unde timp de 40 de ani a activat ca directorul unei companii.

Nominalizarea lui Perdue marchează o revenire la practica frecventă din ultimele decenii de a trimite foşti politicieni la ambasada SUA din Beijing, după ce preşedintele Joe Biden l-a numit pe veteranul diplomat de carieră Nicholas Burns în 2021.

Trump a nominalizat susţinători ai liniei dure faţă de China pentru alte funcţii de conducere în administraţia sa, inclusiv pe senatorul Marco Rubio pentru funcţia de secretar de stat, într-un semnal că politica sa faţă de principalul rival strategic al Statelor Unite ar putea merge dincolo de măsurile comerciale.

În primul său mandat de preşedinte, Trump l-a numit pe fostul guvernator din Iowa Terry Branstad ambasador în China. Branstad a încercat să profite de legăturile sale cu oficialii chinezi, inclusiv cu Xi Jinping pentru a ajuta la gestionarea tensiunilor comerciale. Însă cele două părţi au plonjat în cele din urmă într-un război comercial fără precedent.

Rolul ambasadorului în relaţiile bilaterale tensionate rămâne de văzut. Unii analişti spun că este probabil ca Beijingul să caute un angajament prezidenţial direct sau la nivel înalt cu Trump şi cu cei mai apropiaţi consilieri ai săi, pentru a gestiona revenirea aproape sigură a tensiunilor comerciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.