Preşedintele american Donald Trump, a dat asigurări luni, furios, că Legislativul ”nu este în măsură” să-l destituie, o ipoteză avansată de către unii democraţi, care se bazează pe raportul anchetei cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale din 2016, relatează AFP.
”Numai mari delicte sau infracţiuni pot conduce la destituire”, afirmă Donald Trump pe Twitter.
Only high crimes and misdemeanors can lead to impeachment. There were no crimes by me (No Collusion, No Obstruction), so you can’t impeach. It was the Democrats that committed the crimes, not your Republican President! Tables are finally turning on the Witch Hunt!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 22, 2019
”Eu n-am comis niciun delict (nicio complicitate, nicio obstrucţionare), deci voi nu sunteţi în măsură să mă destituiţi”, subliniază el.
Întrbat de jurnalişti dacă este îngrijorat de o eventuală destituire, locatarul Casei Albe a răspuns că ”nici măcar puţin”,
Question: "Are you worried about impeachment, Mr. President?"
— The Hill (@thehill) April 22, 2019
President Trump: "Not even a little bit." https://t.co/kXQhSBLgBj pic.twitter.com/ayE4DRMPiE
După 22 de luni de anchetă, procurorul special Robert Mueller a conchis, în raportul său, publicat joi într-o versiune cenzurată, că nu a existat o înţelegere între echipa de campanie a republicanului şi Moscova.
Trump îşi trâmbiţează de atunci victoria, condiderându-se complet exonerat, însă aceste concluzii nu au îndepărtat suspiciuni de obstrucţionare a justiţiei.
Mueller a arătat că Trump a încercat să-i torpileze ancheta, şi anume vrând să-l destituie.
În baza acestui punct, democraţi afirmă că, prin raportul său de peste 440 de pagini şi în baza mărturiilor a aproximativ 500 de persoane, discretul procuror special le-a lăsat de fapt o foaie de drum pentru ca ei să continue ancheta în Congres.
În raportul Mueller se arată că ”Congresul are puterea de a interzice folosirea coruptă de către preşedinte a autorităţii sale cu scopul de a proteja exerciţiul justiţiei”, a subliniat puternica preşedintă democrată a Camerei Reprezenţilor Nancy Pelosi într-o scrisoare adresată colegilor săi.
”Congresul nu va rămâne tăcut”, subliniază ea în continuare.
Ea urma să discute despre acest subiect luni, la telefon, cu aleşi democraţi din Camera inferioară a Congresului.
Acest apel telefonic, prevăzut luni seara (ora locală), promite să fie agitat, atât de diferite sunt părerile cu privire la calea de urmat în perspectiva unei proceduri de destituire sau "impeachment".
Mai mulţi aleşi din aripa stângă a Partidului Democrat se pronunţă în favoarea acestei proceduri, inclusiv senatoarea Elizabeth Warren, candidată la Casa Albă.
Însă ea rămâne, până în prezent, una dintre puţinele voci de prim-plan care îndeamnă la această procedură.
”RĂZBOI TOTAL” ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
Ceilalţi candidaţi democraţi în vederea alegerilor prezidenţiale evită acest subiect, unii afirmând că vor mai întâi să-l audă pe Robert Mueller, care a fost chemat la audieri în Camera Reprezentanţilor în mai.
Însă Mueller nu a dat, încă, curs acestei invitaţii.
Lideri democraţi dinn Congres, cu Nancy Pelosi în frunte, sunt circumspecţi faţă de o procedură care riscă puternic să eşueze, odată ce ea ia forma unui proces în Legislativ. Or Senatul american şi-a păstrat majoritatea republicană şi-i rămâne aprig loial lui Trump, inclusiv după raport.
Doar un senator din partidul său, Mitt Romney, un critic frecvent al preşedintelui, s-a declarat ”dezgustat” de faptele atribuite preşedintelui şi echipei sale de campanie. Însă el a îndemnat imediat ”să se meargă înainte”.
Ar fi periculos ca democraţii să se concentreze asupra unei proceduri de destituire în detrimentul subiectelor care îi îngrijorează puternic pe alegători, precum sănătatea, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale prevăzute în noiembrie 2020, apreciază mai mulţi lideri. Americanii vor putea să-şi dea verdictul la urne, proclamă ei.
Însă ar fi dificil să se dea pagina ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, replică alte voci.
”Poate că vom merge până acolo, poate că nu”, a declarat duminică preşedintele Comisiei Judiciare, care ar fi însărcinată să lanseze ostilităţile, Jerry Nadler, la NBC. Însă, mai întâi este necesar ”să se evalueze toate probele”.
Opoziţia nu a aşteptat, în orice caz, concluziile raportului Mueller pentru a-şi multiplica anchetele parlamentare contra preşedintelui republican şi anturajului său în Camera Reprezentanţilor, în care majoritatea pe care o deţin le conferă vaste puteri de investigaţie.
Cu acest titlu, ei au prezentat o somaţie prin care cer să li se predea documente cu privire la finanţele personale ale miliardarului şi mai multora dintre societăţile sale.
Însă avocaţii lui Trump au lansat, luni, proceduri cu scopul de a împiedica cabinetul contabil să se plieze.
De când a preluat controlul în Camera inferioară, în ianuarie, ”Partidul Democrat a declarat un război total contra preşedintelui Donald J. Trump”, scriu aceşti avocaţi în plângere.
”Somaţiile sunt arma lor preferată”, subliniază avocaţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...