Donald Trump face parte dintr-o nouă generaţie de lideri mondiali, care caută să-şi folosească mandatul obţinut în mod democratic cu scopul de a aduce atingere statului de drept, acuză conducătorul unei organizaţii nonguvernamentale internaţionale (ONGI), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Secretarul general al Comisiei Internaţionale a Juriştilor (CIJ), cu sediul la Geneva, Saman Zia-Zarifi, l-a catalogat miercuri pe Trump drept un ”populist autoritarist” şi l-a comparat cu liderii Turciei, Filipinelor, Ungariei şi Venezuelei.

Zarifi evocă drept exemplu interdicţia de călătorie impusă de Trump cetăţemilor din şase ţări cu populaţie majoritar musulmană, o politică pe care o denunţă ca ”extrem de problematică” în virtutea Constituţiei Statelor Unite şi dreptului internaţional.

”Ceea ce este diferit acum este că un anumit tip de populism este folosit cu scopul de a contracara noţiunea de stat de drept”, a declarat Zarifi într-un interviu, la sedul CIJ, din care fac parte 60 de judecători şi avocaţi eminenţi din toate regiunile lumii, care încearcă să apere drepturile omului şi statul de drept.

”Noul populism are o anumită neruşinare, asta este ceea ce este nou. Nu este vorba că oamenii neagă că încalcă drepturi, ci ceea ce spun ei este că încalcă drepturi pentru că ei sunt abilitaţi să facă acest lucru de către popor”, a subliniat el.

Zarifi, care a preluat funcţia de secretar general CIJ în aprilie, îi include în acest nou tip de lideri pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, venezuelean Nicolas Maduro, filipinez Rodrigo Duterte, pe premierul ungar Viktor Orban şi pe liderul partidului aflat la putere în Polonia Jaroslaw Kaczynski.

”Eu aş spune că, în Statele Unite, Trump este un populist autoritarist. El are tendinţe autoritariste, însă se izbeşte de mecanisme de echilibrare a puterilor”, a declarat Zarifi. ”Aşadar nu este o figură autoritaristă în totalitate”.

Curtea Supremă americană a revizuit părţi ale ordinului executiv prin care Trump a impus restricţii de călătorie cetăţenilor Iranului, Libiei, Somaliei, Sudanului, Siriei şi Yemenului, o politică despre care miliardarul afirmă că vizează terorismul.

”Privind din nou, din punctul de vedere al legislaţiei americane - eu sunt un avocat american - acest lucru pare extrem de problematic”, a declarat Zarifi, care s-a născut în Iran, a emigrat în Statele Unite în adolescenţă şi un absolvent al Universităţii Cornell.

Deciziile Curţii Supreme vor reprezenta, apreciază el, ”un test al sănătăţii sistemului de echilibrare a puterilor în Statele Unite”.

SISTEMUL JUDICIAR TURC, ”COMPROMIS POLITIC”

În cadrul vastei epurări lansate de Guvernul Erdogan, aproximativ 50.000 de persoane au fost arestate, iar alte 150.000 de persoane au fost suspendate sau date afară din posturi în anul care a trecut de la tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie 2016 din Turcia, al cărei sistem judiciar este ”acum compromis politic”, a declarat Zarifi.

Guvernul turc insistă că aceste măsuri sunt justificate de gravitatea ameninţării la adresa statului pe care o reprezintă puciul eşuat.

Procuratura turcă a cerut luni unui tribunal să o menţină în arest pe directoarea filialei locale a Amnesty International (AI) şi alţi nouă activişti în arest preventiv în vederea judecării lor ca membri ai unei organizaţii teroriste.

Erdogan a declarat luna aceasta, potrivit presei locale, că activiştii au fost arestaţi în baza unor informaţii de la serviciile secrete şi că justiţia este care va lua o decizie.

Însă Zarifi spune că justiţia turcă ar fi trebuit să respingă cazul.

”Gestionarea cazului subliniază îngrijorări foarte grave - un semnal de alarmă, de fapt, în prezent - pe care noi le-am prezentat cu privire la independenţa magistraturii şi a sistemului judiciar în Turcia în ultimii câţiva ani”, a subliniat el

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.