Preşedintele american Donald Trump a discutat luni la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron despre programul nuclear iranian, a anunţat Casa Albă, relatează AFP.
Cei doi ”au discutat despre eforturi în curs menite să asigure că Iranul nu se dotează cu arma nucleară şi care să pună capăt comportamentului destabilizator al Iranului în Orientul Mijlociu”, precizează preşedinţia americană într-un comunicat.
UN CONSILIER AL LUI MACRON ÎN IRAN, ÎN VEDEREA UNEI ”DEZESCALADĂRI”
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Pe de altă parte, consilierul diplomatic al lui Macron, Emmanuel Bonne, efecturează marţi şi miercuri o vizită la Teheran, unde se întâlneşte cu autorităţile iraniene şi acţionează în vederea unei ”dezescaladări”, a anunţat preşedinţia franceză.
Emmanuel Bonne ”se duce la Teheran pentru a aduna elementele unei dezescaladări, prin gesturi care este necesar să fie făcute imediat, înainte de 15 iulie”, a adăugat preşedinţia franceză, fără să facă alte precizări, după ce Teheranul a anunţat că produce uraniu îmbogăţit la nivelul de cel puţin 4,5%, peste limita autorizată de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian (JCPoA).
Emmanuel Macron a anunţat sâmbătă seara că vrea să ”exploreze până la 15 iulie condiţiile unei reluări a dialogului cu toate părţile”.
”Ne aflăm într-o fază foarte critică”, comentează o sursă de la preşedinţia franceză, ”pentru că există un interes de o parte şi de alta să crească presiunea”.
”Iranienii iau măsuri care încalcă JCPoA, dar care sunt foarte calibrate, iar Donald Trump este un dealmaker (negociator). Iranienii exagerează, dar nu din cale-afară, iar Trump exercită o presiune maximă, însă el exercită această politică până unde o poate face”, apreciază aceeaşi sursă.
”Important în această situaţie de criză este să se poată găsi elemente intermediare care să permită să se treacă de la tensiune extremă la negocieri”, afirmă aceeaşi sursă.
”Conversaţiile preşedintelui Republicii cu (preşedintele iranian Hassan) Rohani şi Donald Trump, pe de altă parte, ne oferă o capacitate de manevră”, aformă ea.
Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a confirmat luni faptul că Iranul a început să îmbogăţească uraniu la un nivel superior celui autorizat prin Acordul de la Viena între Iran şi marile puteri.
Uniunea Europeană (UE) a îndemnat, la rândul său,, ”puternic Iranul să-şi înceteze (...) activităţile contrare angajamentelor” Acordului de la Viena, din care Statele Unite s-au retras unilateral în mai 2018, dup care a reimpus sancţiuni Iranului, ridicate prin acord.
Iranul a anunţat, ca represalii, la 8 mai, că începe să se retragă din anumite angajamente din acord, pentru a obliga părţile rămase în acord - China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia - să îl ajute să ocolească sancţiunile americane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...