Donald Trump îşi aruncă toate forţele în bătălie luni, cu o zi înainte de alegerile prezidenţiale americane, în speranţa de a dovedi că mint sondajele care-l plasează în urma rivalului său democrat Joe Biden, aflat în poziţia de favirit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o Americă cu pielea ca de găină, şi în contextul angoasei unei epidemii covid-19 aflate în plină recrudescenţă, fostul om de afaceri în vârstă de 74 de ani continuă să prezică un ”val” republican, în pofida vântului defavorabil.

”Vom câştiga încă patru ani în magnifica nostră Casă Albă!”, a tunat duminică cel care se teme că va fi primul preşedinte ce nu a fost reales în al doilea mandat de peste un sfert de secol.

În programul ultimei sale zile de campanie se află cinci mitinguri în patru state - North Carolina, Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin -, iar ultimul act urmează să aibă loc la Grand Rapids (Michigan), la fel ca în 2016, când a încercat, în ultima linie dreaptă, să creeze o surpriză care a siderat lumea.

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, se concentrează în principal asupa Pennsylvaniei, pe care speră să o facă să treacă de partea sa pentru a-i deschide - la a treia tentativă - uşa Casei Albe.

”Încă două zile! În două zile vom pune capăt acestei preşedinţii care ne-a divizat ţara”, a tunat el duminică la Philadelphia.

”Ultima dată (în 2016), Donald Trump a câştigat Pennsylvania cu un avans de doar 44.000 de voturi (dintr-un total de peste şase milioane de voturi)”, a amintiti el. ”Fiecare vot contează!”.

”DĂ-L AFARĂ PE FAUCI!”

La o lună după ce s-a îmbolnăvit de covid-19 şi după nenumărate mitinguri de campanie, preşedintele american nu dă niciun semn de oboseală, ci din contră el străbate ţara de peste o săptămână, petrecând foarte puţin timp la Washington.

La utimul său miting de duminică seara, la Opa-Locka, în Florida, el a apreciat din nou că democraţii vorbesc prea mult despre covid-19, care a ucis peste 230.000 de oameni în Statele Unite.

La evocarea imunologului Anthony Fauci, care şi-a exprimat rezeva faţă de strategia guvernamentală, mulţimea a scandat ”Dă-l afară pe Fauci!”.

”Daţi-mi voie să aştept un pic până după alegeri”, i-a răspuns, amuzat, preşedintele american în exerciţiu, evocând posibila destituire a acestui cercetător foarte respectat în Statle Unite şi în lume.

Un semn al tensiunii care domneşte la finalul unei campanii de o agresivitate incredibilă, magazine din mai multe oraşe americane - inclusiv la New York şi Washington - se baricadau de frica unor manifestaţii violente.

Întrebat despre speculaţii în presă cu privire la posibilitatea să se declare învingător marţi seara, acă rezultatele sunt neclare, Donald Trump a dezminţit în mod categoric.

”Nu, nu, aceasta este o informaţie falsă”, a declarat el la coborârea din Air Force One în North Carolina.

”Imediat ce se vor termina alegerile, avocaţiinoştri vor fi pregătiţi”, a adăugat el, sugerând posibilitatea unei îndelungate bătălii judiciare.

”Răspunsul meu este că preşedintele nu va fura aceste alegeri”, a declarat, la rândul său, Joe Biden.

VOCEA LUI OBAMA

The New York Times (NYT) scrie că Donald Trump intenţionează să organizeze o seară a alegerilor în saloanele Casei Albe şi că ar vrea să primească până la 400 de invitaţi.

Joe Biden se va adresa naţiunii din fieful său din Wilmington, în Delaware.

Sondajele îi dau avantajul democratului.

O anchetă de opinie a NYT şi Siena College, publicată duminică, îl plasează înaintea lui Donald Trump în patru state decisive, în care republicanul a obţinut victorii în 2016, şi anume Pennsylvania, Arizona, Florida şi Wisconsin.

Însă  observatorii îşi repetă apelurile la prudenţă, dând ca exemplu scrutinul din 2016, în care Donald Trumpa creat una dintre cele mai marisurprize din istoria politică americană, înfrângând-o pe Hillary Clinton.

Atmosfera din seara alegerilor va depinde mult de ordinea în care statele-cheie vor trece de o parte sau de alta.

O victorie a lui Joe Biden în Florida, în care rezultatele ar putea să fie anunţate destul de devreme, ar putea să pună rapid capăt suspansului serii electorale. Cei doi candidaţi septuagenari sunt creditaţi cot la cot în acest mare stat din Sud-Est.

Specificul sistemului american sunt marii electori şi nu votul popular, care stabilesc rezultatul alegerilor prezidenţiale.

În 2016, Donald Trump a obţinut cu trei milioane de voturi mai puţin decât Hillary Clinton, însă a obţinut majoritatea voturilor celor 538 de mari electori.

Peste 93 de milioane de americani au votat deja în alegerile prezidenţiale, ceea ce anunţă o prezenţă la urne-record.

Fostul preşedinte Barack Obama, foarte prezent în această linie dreaptă, se duce luni la Atlanta, în Georgia, şi la Miami, în Florida, pentru a susţine candidatura celui care i-a fost vicepreşedinte timp de opt ani.

De două săptămâni, el îndeamnă să nu se repete greşelile din 2016.

”Mulţi oameni au rămas acasă, au fost leneşi şi s-au complăcut. Nu de această dată! Nu în aceste alegeri!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.