Donald Trump a asimilat ”terorismul interior” manifestaţiilor violente care au zguduit Kenosha, după ce a inspectat ruinele unor magazine arse, fără să evoce numele lui Jacob Blake, un afroamerican grav rănit de către un poliţst alb care l-a împuşşcat de aproape în spate, relatează AFP.
Cu 63 de zile înainte de alegerile prezidenţiale, Statele Unite par profund divizate.
Pe de o parte, acest incident al poliţiei, filmat, care a reaprins valul protestelor rasiste împotriva rasismului.
Pe de alte parte, preşedintele american afirmă că o ”majoritate tăcută” vrea să vadă, împreună cu el, restabilirea ”legii şi ordinii”, care a devenit marele său slogan de campanie în vederea realegerii.
”Am venit cu adevărat azi (marţi) să le mulţumesc forţelor de ordine”, a declarat Donald Trump în acest oraş din Wisconsin, un stat care urmează să joace un rol-cheie în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.
EARLIER: President Trump toured riot-damaged businesses, meets small business owners in Kenosha, Wisconsin. pic.twitter.com/WiM7Ao4SF5
— The Hill (@thehill) September 2, 2020
Descriind acte de vandalism, preşedintele american a dat asigurări că ”acestea nu sunt acte ale unor manifestanţi paşnici, ci cu adevărat terorism interior”. ”Kenosha a fost devastată de revolte împotriva poliţiei şi antiamericane”, a apreciat el.
Cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a inspectat anterior clădiri în ruină în acest oraş cu 100.000 de locuitori, în apropiere de Marile Lacuri.
”Noi îi vom ajuta”, a pomis el, referindu-se la comercianţi. ”Aceşti oameni au făcut o treabă formidabilă”, a adăugat el, desemnând poliţiştii.
Însă el nu l-a menţionat pe Jacob Blake, afroamericanul în vârstă de 29 de ani grav rănit cu şapte gloanţe care i-au fost trase în spate, de aproape, în faţa copiilor săi, în timpul unei arestări la Kenosha, la 23 august. Spitalizat, el are jumătatea inferioară a corpului paralizată.
Întrebat de jurnalişti, Trump a recunoscut că nu a putut să vorbească cu mama lui Blake. ”Aud că e o femeie foarte bună”, a precizat el.
Rivalul său democrat în alegerile prezidenţiale Joe Biden a discutat săptămâna trecută la telefon cu rudele lui Jacob Blake.
”Trump trece pe alături încă o dată, refuzând să spună vorbele pe care locuitorii Wisconsinului şi americanii de peste tot din ţară au nevoie să le audă azi de la preşedintele lor, şi anume o condamnare a oricărei forme de violenţă, indiferent cine o comite”, a declarat Joe Biden, citat într-un comunicat publicat după vizita lui Trump.
”Trump nu poate să se hotărască să condamne violenţa pe care o aţâţă el însuşi”, denunţă candidatul democrat.
”Donald Trump ”aţâţă jăraticul” degenerărilor, l-a acuzat el luni. ”El nu poate opri violenţa, pentru că a alimentat-o ani de zile”.
HUIDUITURI ŞI APLAUZE
Maşini de poliţie şi vehicule blindate erau staţionate în apropierea tribunalului comitatului Kenosha, epicentrul manifestaţiilor şi revoltelor de o săptămână.
Într-o scenă emblematică a disensiunilor din ţară, Trump i-a salutat pe susţinătorii care aplaudau la trecerea coloanei sale prezidenţiale pe străzile din Kenosha, în timp ce manifestanţi din mişcarea "Black Lives Matter" (”Vieţile celor de culoare contează”) huiduiau.
Cele două grupuri au făcut schimb de invective.
După o vizită de aproape două ore, Trump a pornit către avionul prezidenţial Air Force One.
Aproximtiv 300 de manifestanţi din cadrul "Black Lives Matter" au rămas într-un parc din apropiere de tribunal, în timp ce cea mai mare parte a susţinătorilor preşedintelui american plecau.
Îmbrăcată în culorile Americii, Joanette Kraft a declarat pentru AFP că şi-a luat o zi liberă pentru a veni de la Milwaukee, situat la o distanţă de aproximativ 50 de minute cu maşina, pentru a-şiexprima susţinerea faţă de preşedintele republican.
”El face o super treabă. Este un om care-şi respectă promisiunile”, spune ea.
Aşezată pe terasa casei, Nicole Populorum urmărea maşinile poliţiei. Ea consideră că Donald Trump nu ar trebui să-şi atribuie meritul revenirii calmului.
”Locuitorii sunt cei care s-au unit, în timp ce el spune că, fără el, Kenosha nu ar mai fi fost. Aceasta este ignoranţă şi este insultător”, declară ea.
La Kenosha, tensiunea a culminat când un tânăr de 17 ani a tras cu o puşcă semiautomată, în circumstanţe vagi, asupra a trei manifestanţi şi a ucis doi. Arestarea sa a doua zii a adus un calm precar în acest orăşel de pe malul Lacului Michigan.
Donald Trump a refuzat să condamne faptele acestui minor, Kyle Rittenhouse, inculpat de omor cu premeditare. Potrivit presei americane el este un susţinător al preşedintelui, amator de arme, şi s-a alăturat unor miliţii menite să ”apere” Kenosha de răzvrătiţi.
”EXECUTAT ÎN STRADĂ”
Statele Unite trec printr-o mişcare istorică de furie împotriva rasismului după moartea lui George Floyd, un afroamerican asfixiat de către un poliţist alb, la 25 mai, la Minneapolis.
Manifestaţii amplu paşnice au degenerat uneori. Iar miliţii au intervenit.
În acest context deja tensionat, Aaron Danielson, un susţinător al unei grupări de extremă dreapta - numită Patriot Prayer - a fost ucis prin împuşcare, sâmbătă, la Portland, la vârsta de 39 de ani.
Donald Trump a denunţat marţi moartea acestui ”om pios”, ”executat în stradă”.
La Los Angeles, apeluri la manifestaţii au fost lansate pentru a denunţa moartea unui bărbat de culoare ucis de poliţie, care aformă că era înarmat cu un pistol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...