Revenirea în funcţie a lui Donald Trump sporeşte posibilitatea ca acesta să consolideze majoritatea conservatoare de la Curtea Supremă a SUA, unde deja a numit trei judecători în primul său mandat, iar democraţii se gândesc cum să împiedice acest lucru, în condiţiile în care judecătorii sunt numiţi pe viaţă, iar un post devine vacant doar dacă unul dintre ei se retrage sau intervine decesul.
Judecătorii conservatori Clarence Thomas şi Samuel Alito au 76 şi, respectiv, 74 de ani. Însă colega lor liberală - judecătoarea Sonia Sotomayor, în vârstă de 70 de ani - este cea care se confruntă în prezent cu cea mai mare atenţie, relatează BBC.
Sotomayor, numită de Barack Obama, suferă de diabet de tip 1 şi, deşi nu a dat semne de încetinire în activitate, liberalii îngrijoraţi au sugerat în ultimele luni că ar trebui să se retragă cât timp democraţii încă mai deţin puterea la Washington.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mulţi dintre cei care susţin acest lucru par să fie bântuiţi de moartea judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, un simbol liberal, în timpul primului mandat al lui Trump. Ea a fost înlocuită de judecătoarea Amy Coney Barrett, ceea ce a consolidat majoritatea conservatoare a Curţii Supreme, unde în prezent şase judecători sunt conservatori şi trei sunt liberali.
Însă apropiaţii lui Sotomayor au respins aceste sugestii ca ea să demisioneze, unul dintre ei declarând presei americane în acest weekend: „Este foarte sănătoasă, iar Curtea are nevoie de ea acum mai mult ca niciodată”.
Niciun ales democrat nu i-a cerut încă să demisioneze, iar senatorul independent de Vermont Bernie Sanders, el însuşi în vârstă de 83 de ani şi proaspăt reales, a declarat duminică, la NBC, că o astfel de solicitare nu ar fi de bun-simţ.
DE CE ESTE IMPORTANT
Curtea Supremă a SUA judecă contestaţiile la deciziile instanţelor inferioare şi rezolvă probleme juridice controversate. Judecătorii sunt nominalizaţi de preşedinte şi confirmaţi de Senat. În prezent, şase judecători au fost nominalizaţi de un republican şi trei de un democrat, iar Senatul va avea - cel puţin în prima jumătate a mandatului lui Trump - majoritate republicană.
S-a întâmplat ca în primul său mandat, Donald Trump să aibă ocazia să deplaseze dramatic spre dreapta Curtea Supremă a SUA, iar acum ar putea avea şansa de a consolida şi mai mult majoritatea conservatoare, dacă pleacă un judecător liberal.
Judecătorii Clarence Thomas, în vârstă de 76 de ani, şi Samuel Alito, în vârstă de 74 de ani, precum şi preşedintele Curţii Supreme, John Roberts, care împlineşte 70 de ani la o săptămână după învestirea lui Trump, prevăzută pentru 20 ianuarie, au fost numiţi de preşedinţi republicani în funcţiile lor pe viaţă în cadrul Curţii. Toţi trei ar putea decide să se retragă odată cu accederea republicanului Trump în funcţia de preşedinte şi cu preluarea de către republicani a controlului asupra Senatului.
„Cred că este probabil ca unul sau ambii judecători, Thomas şi Alito, să se retragă în următorul mandat prezidenţial, şi poate şi preşedintele Curţii Supreme”, a declarat Gautam Hans, profesor la Cornell Law School. „Există mai mulţi judecători federali care au fost confirmaţi în timpul preşedintelui Trump şi pe care i-aş vedea pe o listă scurtă pentru a fi înlocuiţi”, a declarat profesorul, citat de Reuters.
Iar Trump ar putea extinde majoritatea conservatoare a Curţii la 7-2 dacă unul dintre cei trei judecători liberali se retrage în timpul preşedinţiei sale. Cea mai în vârstă dintre cei trei liberali este Sonia Sotomayor.
Conform Constituţiei SUA, un preşedinte nominalizează membrii sistemului judiciar federal, care trebuie apoi confirmaţi de Senat. Regulamentul Senatului impune doar o majoritate simplă pentru confirmarea unui judecător, iar republicanii vor prelua controlul Senatului de la democraţi, în urma alegerilor din 5 noiembrie.
TRUMP A NUMIT TREI JUDECĂTORI LA CURTEA SUPREMĂ, JOE BIDEN DOAR UNUL
Când Trump a venit la Casa Albă în 2017, instanţa se afla într-un impas ideologic de 4-4, în urma decesului, în 2016, al judecătorului conservator Antonin Scalia.
Pe durata mandatului său, Trump a reuşit să numească trei judecători conservatori - Neil Gorsuch în 2017, Brett Kavanaugh în 2018 şi Amy Coney Barrett în 2020 - şi să ajungă la actuala majoritate conservatoare de 6-3.
În schimb, în timpul preşedinţiei sale, Biden a numit un singur judecător - Ketanji Brown Jackson în 2022 - dar numirea sa nu a schimbat compoziţia ideologică a Curţii, deoarece predecesorul ei, Stephen Breyer, era tot un coleg liberal.
De când Barrett a înlocuit-o pe regretata judecătoare liberală Ruth Bader Ginsburg, Curtea a orientat legislaţia americană spre dreapta, prin hotărâri care au retras dreptul la avort, au extins dreptul la arme de foc, au respins politicile de admitere în facultăţi care ţin cont de rasă şi au limitat puterea agenţiilor federale de reglementare.
În ultimii ani, cei trei judecători liberali ai Curţii au fost deseori reduşi la o minoritate disidentă în hotărârile majore ale Curţii. Cu actuala distribuţie ideologică, liberalii trebuie să fie însoţiţi de cel puţin doi colegi conservatori pentru a fi majoritari în orice hotărâre.
În aceste condiţii, Sotomayor s-a confruntat cu apeluri de a se retrage încă din 2022, când democraţii au câştigat controlul asupra Senatului pe care urmează să îl cedeze în ianuarie.
Unii politicieni de stânga au îndemnat-o pe Ginsburg să se retragă în timpul preşedinţiei democrate a lui Barack Obama, în perioada 2009-2017, pentru a se asigura că un preşedinte republican nu va avea şansa de a o înlocui cu un conservator, ceea ce s-a şi întâmplat în cele din urmă, când a murit în 2020, la vârsta de 87 de ani.
Dar nici Sotomayor nu a dat vreun semn că s-ar gândi la asta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.