În total 37 de inculpaţi - inclusiv trei americani - au fost condamnaţi vineri la moarte de către un Tribunal Militar de la Kinshasa, în procesul ”tentativei de lovitură de stat” pe care armata Republicii Democratice Congo (RDC) a anunţat că a dejucat-o în mai, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Tribunalul pronunţă pedeapsa cea mai puternică: pedeapsa cu moartea”, a reptat, la citirea verdictului, pentru fiecare dintre condamnaţi, maiorul Freddy Ehume, preşedintele tribunalului, constituit în Închisoarea Militară Ndolo.

Procesul s-a desfăşurat, de la începutul lui iunie, în incinta acestei instituţii, în care acuzaţi sunt încarceraţi.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Condamnaţii la pedeapsa capitală au fost găsiţi vinovaţi de asociere de răufăcători şi atentat, dar şi de terorism, mai puţin unul dintre ei.

Şase dintre cei 37 de condamnaţi la moarte sunt străini - trei americani născuţi în Statele Unite, un belgian, un britanic şi un canadian - ultimii trei congolezi naturalizaţi.

În timpul pronunţării verdictului, sala s-a ridicat înaintea anunţării fiecărei condamnări la moarte şi apoi a rămas în tăcere.

Inculpaţii, în ţinută albastru cu galben de deţinuţi, aşezaţi timp de ore pe scaune de plastic, în spatele unor baricade, au păstrat o înfăţişare gravă.

Avocaţi ai apărării au eclarat deja AFP că intenţionează să facă apel. Ei au un termen de cinci zile pentru a face recurs.

Dintr-un total de 51 de acuzaţi, 14 au fost achitaţi, după ce instrucţia a demonstrat că nu aveau ”nicio legătură” cu cazul, a anunţat tribunalul.

Acest anunţ a fost urmat de un freamăt în asistenţă, în care se aflau apropiaţi care au ascultat, într-un cort mare insytalat într-una dintre curţile închisorii folosite pe post de tribunal, citirea hotărârii, care a durat patru ore.

Ministerul Public a cerut pedepsirea cu moartea a 50 de inculpaţi, cel de-al 51-lea fiind declarat într-un raport medical ca suferind de ”tulburări psihiatrice”.

Procesul a făcut prea puţină lumină asupra motivaţiilor membrilor operaţiunii, în mod evident prost pregătită, în vederea răsturnării regimului.

SFÂRŞIT DE REGIM

La 19 mai, la sfârşitul nopţii, la Kinshasa, în cartierul înstărit Gombe, câteva zeci de bărbaţi înarmaţi, purtând unifome de camuflaj, au atacat domicliul unui ministru, Vital Kamerhe, care a devenit între timp preşedintele Adunării Naţionale.

Doi poliţişti care făceau parte din garda acestuia au fost ucişi.

Atacatorii au luat apoi cu asalt Palatul Naţiunii, situat în apropiere, o clădire istorică în care se află birourile preşedintelui Félix Tshisekedi. Acest loc, situat lână fluviul Congo, este pustiu noaptea.

Membrii comandoului s-au filmat înăuntru agitând steagul Zairului - fostul nume al RDC pe timpul lui Mobutu, un dictator înlăturat de la putere în 1997 -, şi declarând sfârşitul regimului actualului şef de stat, aflat la putere din 2019, reales larg în decembrie.

Steagul respectiv şi câteva zeci de puşti de asalt, etalate în faţa mesei judecătorilor, au fost prezentate în timpul procesului drept probe.

Periplul acestei bande prost organizate în vederea răsturnării regimului s-a încheiat după intervenţia unor forţe de securitate care, potrivit armatei, au arestat aproximativ 50 de atacatori şi au ucis alţi patru, inclusiv pe şeful acestora, Christian Malanga, un congolez în vârstă de 41 de ani, instalat în Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al armatei a evocat rapid o ”tentativă de lovitură de stat înăbuşită în faşă”, iar Guvernul a evocat mai târziu o ”tentativă de destabilizare a instituţiilor”.

Susţinătorii lui Vital Kamerhe au evocat, la rândul lor, o tentativă de asasinat.

Apărători ai drepturilor omului au denunţat ”opacitatea” interogatoriilor presupuşilor pucişti.

De-a lungul procesului, acuzaţii s-au limitat să arunce responsabilitatea asupra presupusului şef al comandoului. Ei au pledat toţi nevinovat, iar avocaţii lor au cerut achitarea.

Guvernul congolez a ridicat în martie un moratoriu asupra execuţiei pedepsei cu moartea care se afla în vigoare din 2003, anuţând că-i vizează pe militarii acuzaţi de trădare, în contextul unei rebeliuni armate susţinute de Rwanda, în estul ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.