Armata rusă a lansat al treilea val de asalturi - începând de la 10 octombrie - împotriva oraşului ucrainean Avdiivka, în estul Ucrainei, şi a bombardat sistematic centrul localităţii, anunţă vineri primarul Vitali Barabaş, iar Moscova anunţă că a distrus 16 drone ucrainene în sudul Rusiei şi în Crimeea, relatează AFP.
De peste o lună, acest oraş industrial aproape în întregime încercuit, dar deservit în continuare de un drum asfaltat, este vizat de atacuri neîncetate ale forţelor Moscovei, care încearcă să-l cucerească de ani de zile.
Oleh Sentsov, Ukrainian filmmaker from Crimea who defends Ukraine in the ranks of the Ukrainian Armed Forces, has released footage of a fierce battle fought by soldiers of the 47th Mechanized Infantry Brigade near Avdiivka in October 2023.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 24, 2023
Thankfully, all the Defenders emerged… pic.twitter.com/TyH8wXNdww
”Al treilea val (de asalturi) a început”, anunţă la televiziunea ucraineană primarul Vitali Barabaş, atacuri ”din toate părţile” - pe flancuri şi în nord - asupra zonei industriale, dar şi de la Spartak, un sat situat între Avdiivka şi Doneţk, capitala regiunii ucrainene cu acelaşi nume, ocupată parţial de Rusia.
Ruşii vor să cucerească o cocserie pe care o consideră strategică, potrivit Ucrainei.
British Intelligence Russia and Ukraine war map as of today Nov. 24 with Kyiv, Mariupol, #Avdiivka, Donetsk, #Zaporizhia, #Bakhmut, Crimea and Kherson front update with intelligence update.https://t.co/BOkK4G9cCB
— Ukranian Guy (@ukraniantracker) November 24, 2023
Avdiivka a fost cucerită pentru scurt timp - în iulie 2014 - de către separatişti proruşi înarmaţi de Moscova, după care a fost recucerită de către ucraineni.
De atunci, acest oraş - în mare parte distrus - marcheză linia frontului în această zonă şi a devenit simbolul rezistenţei ucrainene.
Forţele Kievului s-au baricadat după fortificaţii puternice. Ele au pierdut un pic teren de o lună, însă par să reziste deocamdată.
”În oraş au loc 30-40 de atacuri masive pe zi”, declară Vitali Barabaş.
Armata rusă foloseşte bombe aeriene ghidate, iar de curând a început să folosească - bombe cu submuniţie - o armă controversată care împrăştie aleatoriu explozivi mai mici într-o zonă largă, acuză primarul.
Dear President Biden, the EU and NATO, Thank you for ATACMS, HIMARS, etc. Help #Ukraine defend democracy. Please provide Taurus to Kyiv. To send the Russians in Bakhmut, Mariupol, Donetsk, Donbas, Kherson Oblast and Crimea back to Russia
— Herry Rodin (@HerryRodinNapit) November 24, 2023
Avdiivka. The Ukrainian Khorne Group pic.twitter.com/OG6RJ2MzFJ
Contul Rîbar de pe Telegram, apropiat armatei ruse şi foarte urmărit, anunţă că militarii Moscovei au început să folosească acest tip de armament, care ”va permite distrugerea ofensivelor inamicului cu şi mai mult succes”.
Potrivit primarului, aproximativ 1.350 de persoane trăiesc în continuare la Avdiivka, în pofida confruntărilor armate şi bombardamentelor. Oraşul avea 30.000 de locuitori înainte de război.
După aproape şase săptămâni de asalt rus, Ucraina dă asigurări că forţele sale rezistă la Avdiivka şi că provoacă pierderi foarte importante trupelor ruse.
16 DRONE
Rusia a anunţat vineri că a distrus 16 drone ucrainene în sudul rus şi deasupra peninsulei anexate Crimeea.
În noaptea de joi spre vineri, ”a fost dejucată o tentativă a regimului de la Kiev de a comite un atac terorist cu drone aeriene asupra unor instalaţii pe teritoriul Federaţiei ruse”, anunţă Ministerul rus al Apărării.
”Sisteleme de apărare aeriană au distrus 16 drone, 13 deasupra Peninsulei Crimeea şi trei desupra teritoriului regiunii Volgograd (sud)”, precizează într-un comunicat ministerul.
Asalturi ucrainene asupra teritoriului rus s-au multiplicat în ultimele luni, pe fondul contraofensivei lansate de Kiev în iunie.
Crimeea, anexată de către Rusia în 2014, este ţintită cu regularitate, deoarece este baza din spatele frontului a Flotei ruse la Marea Neagră şi o cale de aprovizionare-cheie a forţelor ruse în sudul şi estul Ucrainei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.