Liderul nord-coreean Kim Jong Un a dat asigurări că rachetele trase sub supervizarea sa sunt noi arme tactice vizând să adreseze un ”avertisment solemn” Coreei de Sud, din cauza planurilor sale de a efectua exerciţii comune cu Statele Unite, relatează AFP.
Tirurile de joi au fost primele teste de rachetă după întâlnirea importantă, luna trecută, între Donald Trump şi Kim Jong Un în Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula. Preşedintele american şi dictatorul nord-coreean au convenit atunci să reia discuţiile cu privire la programul nuclear nord-coreean.
Însă acest angajament nu s-a concretizat până în prezent, iar Phenianul a avertizat recent că acest proces ar putea deraia, dacă manevrele comune se desfăşoară aşa cum s-a prevăzut, în august.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Agenţia oficială nord-coreeană KCNA a oferit vineri doar puţine precizări tehnice cu privire la rachetele respective, anunţând că este vorba despre ”un nou tip de armă tactică” şi de ”un sistem de armament ultramodern”.
Aceste teste constituie ”un avertisment solemn adresat militarilor sud-coreeni adepţi ai războiului”, care persistă în voinţa lor de a efectua exerciţii comune ”în pofida avertismentelor noastre repetate”.
Aproape 30.000 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, iar exerciţiile anuale pe care le desfăşoară împreună cu militari sud-coreeni au înfuriat de fiecare dată Phenianul. Nordul le consideră o repetiţie generală înaintea invaziei teritoriului său.
Potrivit unor evaluări ale armatei sud-coreene, cele două rachete cu rază scurtă de acţiune au parcurs 450 şi, respectiv, 700 de kilometri, după care aucăzut în mare, între peninsula coreeană şi Japonia.
Aceste rachete ar fi capabile să atingă orice ţintă în Coreea de Sud.
Ministrul japonez al Apărării a denunţat tiruri ”extrem de regretabile”, Biroul Securităţii Naţionale sud-coreene s-a declarat ”profund îngrijorat”, iar Statele Unite au reclamat oprirea ”provocărilor”.
Potrivit KCNA, Kim Jong Un a declarat că noile rachete ”perfecţionate” ar putea zbura la joasă altitudine, ceea ce le face dificil de interceptat.
El a avertizat Seulul împotriva tentaţiei ”de a ignora avertismentul” implicit pe care îl reprezintă aceste rachete.
TACTICĂ DE NEGOCIERE
Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat că el consideă că discuţii de lucru cu Phenianul ar urma să aibă loc aşa cum s-a prevăzut şi că ultimele teste constituie o tactică de negociere.
The U.S. still wants talks with North Korea, despite missile launches, says Secretary of State Mike Pompeo https://t.co/JGqZiN6fG5 pic.twitter.com/oqO5avuXCt
— Bloomberg TV (@BloombergTV) July 25, 2019
”Toată lumea încearcă să se pregătească de negocieri, să aibă influenţă şi să creeze riscuri pentru cealaltă parte”, a declarat el într-un interviu acordat Bloomberg Television.
”Noi rămânem convinşi că există un mijloc de a avansa pe calea diplomaţiei, o soluţie negociată la toate astea”, a declarat Pompeo, adăugând că nu este îngrijorat de întârzierea dinaintea revenirii la masa negocierilor.
”Dacă durează două sau patru săptămâni, asta e”, a spus el.
Phenianul a lansat deja, în mai, rachete cu rază scurtă de acţiune, primele sale teste din noiembrie 2017.
Însă Donald Trump le-a respins cu un gest, vorbind despre ”ceva foarte standard”, o poziţie pe care a reiterat-o joi, într-un interviu la Fox News.
”Ei n-au testat nimic altceva decât nişte rachete mici, ceea ce face multă lume”, a declarat locatarul Casei Albe.
Ultimele tiruri au avut loc la o zi după o vizită la Seul a consilierul american în domeniul securităţii naţionale John Bolton, un adept al liniei dure, denunţat cu regularitate de către presa oficială nord-coreeană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...