Reprezentanţii Sovietului Suprem de la Tiraspol au condamnat sâmbătă după-amiază declaraţia parlamentarilor moldoveni, care au cerut în urmă cu o zi finalizarea retragerii trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria. Tiraspolul a acuzat că declaraţia reprezintă o ”strategie de destabilizare a situaţiei şi escaladare a conflictului” din estul Republicii Moldova, scrie Deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sovietul Suprem a declarat că decizia se încadrează în şirul acţiunilor distructive întreprinse de Chişinău, printre care se numără şi expulzarea diplomaţilor ruşi care participau la lucrările Comisiei Unificate de Control.

Tiraspolul a catalogat declaraţia parlamentarilor moldoveni drept o manevră de sustragere a atenţiei de la eşecul Republicii Moldova de a obţine soluţii pozitive în dialogul moldo-transnistrean pe probleme economice şi umanitare, se arată într-o declaraţie a legislativului din regiunea separatistă Transnistria.

Deputaţii transnistrieni şi-au exprimat solidaritatea cu poziţia Dumei de Stat de la Moscova, care a condamnat solicitarea de a transforma actuala operaţiune de menţinere a păcii din regiunea separatistă a Republicii Moldova.

Parlamentarii moldoveni au adoptat cu 61 de voturi ”pentru” o declaraţie privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Adoptarea declaraţiei are o dublă însemnătate, pentru că moldovenii marchează 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementării paşnice şi a conflictului armat din regiunea transnistreană, care a pus capăt războiului ”cald” din Transnistria.

Prin această declaraţie, parlamentarii atrag atenţia că ”staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralităţii permanente ale Republicii Moldova”.

De asemenea, declaraţia cataloghează menţinerea în regiunea transnistreană a unui volum considerabil de muniţii, arme şi echipamente militare drept o ameninţare constantă la adresa securităţii şi stabilităţii regionale şi europene. Această inişiativă a fost susţinută de către PDM, PLDM, PL şi Grupul Popular European.

Declaraţia reprezintă un apel către Moscova pentru finalizarea procesului de retragere a trupelor ruse, precum şi pentru retragerea muniţiilor, armelor şi echipamentelor militare din partea estică a Republicii Moldova.

În acelaşi timp, parlamentarii cer preşedintelui şi guvernanţilor să promoveze adoptarea unei rezoluţii privind retragerea trupelor ruse staţionate ilegal în Republica Moldova de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

Mediatorii şi observatorii sunt invitaţi prin această declaraţie pentru a iniţia discuţii politice privind transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional în regiunea separatistă Transnistria.

Curtea Constituţională de la Chişinău s-a pronunţat din luna mai pe această problemă, declarând neconstituţională prezenţa trupelor ruse în Transnistria.

Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea celor aproximativ 1.000 de militari ruşi din Transnistria, însă în ciuda angajamentelor luate în faţa comunităţii internaţionale, Moscova a menţinut în zonă un contingent de soldaţi şi armament. Rusia a trimis aşa-numite forţe de menţinere a păcii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, după conflictul izbucnit între Tiraspol şi Chişinău în anii '90.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.