Tineri activişti de mediu, aflaţi în grevă de luni de zile, ca Greta Thunberg, s-au adunat în Elveţia, din cele patru colţuri ale Europei, pentru a discuta despre viitorul mişcării lor şi a adopta revendicări comune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Adoptarea în şedinţă plenară a unor revedicări comune, rezultatul a patru zile de muncă în campusul Universităţii din Lausanne, s-a prelungit joi seara.

Tineri din cadrul "Fridays for future" discutau obiectivele pe care vor să şi le dea, pentru a le prezenta vineri, în ultima zi a acestui ”summit”, la care a participat Greta Thunberg, adolescenta suedeză devenită reprezentanta tinerilor angajaţi împotriva încălzirii globale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Discuţiile s-au aprins, un participant a obiectat, alţii au cerut clarificări. Însă asistenţa a rămas aproape tăcută, mulţumită unor gesturi ale comunicării nonverbale - încrucişarea braţelor marchează opoziţia, un ”C” format cu palma înseamnă o cerere de clarificare.

Salvele de aplauze sunt rare. Dar când textul este aprobat, prin consens, tinerii, unii vizibil epuizaţi, nu se abţin. Tot aşa cum au făcut şi omologii lor adulţi, cu o zi înainte, la Geneva, după prezentarea raportului GIEC.

Ei s-au pus până la urmă de acord asupra a trei revendicări comune - ”asigurarea dreptăţii climatice şi echităţii”, ”menţinerea creşterii temperaturii mondiale sub 1,5°C faţă de nivelul preindustrial” şi ”ascultarea celei mai bune ştiinţe disponibile actualmente”.

”MARE LIBERTATE

Greta, o brunetă în vârstă de 16 ani, a venit de la Montpellier. Ea s-a alăturat mişcării în martie, când sute de mii de elevi au ieşit în stradă pentru a reclama ”dreptate climatică”. Ea a venit să lucreze la o ”strategie globală, revendicări comune”.

”Se face grevă de luni de zile şi nu trebuie să înceteze”, a declarat ea pentru AFP. Cealaltă motivaţie a sa este ”să întâlnească în sfârşit oamenii”, după luni de discuţii pe Internet.

În mijlocul altor zece franceze, ea se bucură de o cină la o terasă în campus, în faţa Lacului Leman, şi de o pajişte pe care treceau oi.

Universitatea a pus la dispoziţie localul şi satul de locuinţe gratuit, iar masa se face din ceea ce nu se vinde la supermarketuri.

”Am avut o mare libertate” în alegerea temelor dezbătute, povesteşte Greta. Munca în şedinţă plenară a condus la formarea unei baze comune şi i-a pus pe participanţi în faţa dificultăţii de a ţine cont de puncte de vedere şi culturi diferite.

”Asta ne-a făcut să creştem”, apreciază Kelmy Martinez, în vârstă de 21 de ani, unul dintre coorganizatori.

Tinerii, care încheiau acest ”summit” printr-o manifestaţie la Lausanne, vineri după-amiaza, au participat la aproximativ 60 de ateliere cu subiecte diverse, de la ”anxietatea climatică” la ”popoare indigene” şi ”capitalism/anticapitalism”.

NU ESTE ”STUPID”

”Este foarte rodnic să vorbeşti în mod direct”, afirmă Valentine, în vârstă de 17 ani, care a venit de la Chambéry. Astfel, s-a prevăzut deja altă adunare.

Cel mai tânăr dintre cei 450 de participanţi are 11 ani. Media de vârstă este de 18-20 de ani. Ei au venit din Irlanda, Scandinavia, Italia, Cipru, Rusia, Liban.

Unii au aderat la "Fridays for future" în această iarnă, alţii mai târziu, inspiraţi de greva şcolară în lupta împotriva modificărilor climatice inspirată de Greta Thunberg.

”O generaţie s-a identificat cu ea (...). Dar nu este un lider”, precizează Valentine. Aceste adolescente şi tinere adulte ţin la natura orizontală şi descentralizată a mişcării lor, fără purtător de cuvânt şi şef/şefă.

Între ei, Christopher iese în evidenţă. Un irlandez în vârstă de 50 de ani, cu un zâmbet jovial, el şi-a însoţit fiica, Saoirse, în vârstă de 14 ani, în acest îndelungat periplu cu feribotul şi trenul.

”Ea face grevă în fiecare vineri”, povesteşte acest cercetător. ”Nu o încurajez, dar o susţin”.

Saoirse dă asigurări că pleacă cu ”un pic mai multă speranţă şi motivaţie” să-şi continue lupta.

O nouă grevă globală este prevăzută în septembrie, când are loc un summit pe tema modificărilor climatice la ONU, la New York.

”Este dificil să argumentezi din punctul de vedere al unui adult că ceea ce fac ei este stupid, pentru că nu este”, având în vedere cunoştinţele ştiinţifice, afirmă tatăl, care-i aminteşte totuşi adolescentei că ”dacă vrem să schimbăm lucrurile, trebuie să studiem”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.