Premierul britanic Theresa May, hotărât să impună acordul divorţului pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană (UE), urmează să le propună joi deputaţilor să se exprime din nou prin vot - a treia oară - asupra acestui text, respins deja de două ori, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu 15 zile înaintea datei Brexitului, o moţiune guvernamentală urmează să fie dezbătută în Camera Comunelor, care propune o scurtă amânare a Brexitului, prevăzut la 29 martie, până la 30 iunie, dacă deputaţii aprobă acordul până miercuri, 20 martie.

În cazul în care acordul este respins din nou, atunci amânarea va avea loc până dincolo de 30 iunie şi va implica ca regatul să organizeze alegeri europene în mai, se precizează în moţiune.

”O scurtă prelungire tehnică ne va fi oferită doar dacă avem un acord”, a avertizat miercuri seara May, în faţa deputaţilor, foarte împărţiţi şi incapabili, până în prezent, să degajeze o majoritate cu privire la calea de urmat a Brexitului.

Conducătoarea conservatoare nu-şi ascunde preferinţa unei scurte amânări, pentru a putea să pună în aplicare, în sfârşit, rezultatul referendumului prin care britanicii au hotărât, în proporţie de 52%, să părăsească UE după 46 de ani de mariaj lipsit de dragoste.

În pofida eşecurilor usturătoare pe care le-a suferit în ultimele luni şi care i-au redus autoritatea aproape le neant, ea speră să-şi atingă scopul mizând pe faptul că parlamentarii s-au săturat şi pe îngrijorarea euroscepticilor cu privire la faptul că Brexitul ar putea să nu mai aibă loc vreodată dacă nu o susţin.

Votul, organizat joi după-amiaza, este al treilea episod parlamentar al unei săptămâni cruciale pentru ţară care, după ce a hotărât să părăsească UE în iunie 2016, nu reuşeşte să facă acest lucru după trei ani şi să se hotărască asupra condiţiilor acesteii plecări.

DE CE?

UE a subliniat că o cerere a unei amânări este necesar să fie justificată şi acceptată în unanimitate de cele 27 de state membre.

”În cazul în care se cere o amânare suplimentară, atunci va trebui să ni se explice de ce (...). Aceasta nu poate fi în vederea renegocierii unui acord, pe care care l-am negociat timp de multe luni şi despre care am spus că nu este renegociabil”, a declarat miercuri, în Kenya, preşedintele francez Emmanuel Macron.

”Negocierea s-a terminat”, a declarat iritat Michel Barnier miercuri, în Parlamentul European (PE), la Strasbourg. ”Regatul Unit trebuie să ne spună ce vrea în relaţia noastră viitoare”, a adăugat el.

Aceste declaraţii par un îndemn la trezire, pentru ca ”britanicii să-şi schimbe modelul de Brexit”, analizează Eric Maurice de la Fundaţia Robert Schuman. Adică să aleagă ”un Brexit blând şi inspirat după modelul norvegian”, în loc să vrea să iasă din piaţa unică sau să se întrepte către ”o anulare a Brexitului”, îndeamnă el.

Însă conducătoarea conservatoare britanică refuză să facă acest lucru.

În ceea ce priveşte un Brexit fără acord (”no deal”), chiar dacă deputaţii au respins această opţiune miercuri seara, ea rămâne o probabilitate implicită, în lipsa unui acord, a avertizat May.

Un semn că Guvernul britanic ia această ipoteză în serios este faptul că a publicat o nouă serie de măsuri care să se aplice pentru a-i atentua consecinţele - o reducere a taxelor vamale, care va viza doar 13% din produsele importate.

În aşteptarea ieşirii din haosul politic, economia britanică urmează să-şi urmeze încetinirea, iar previziunile creşterii economice au fost revizuite în scădere miercuri cu 1,2%.

Evocând un ”nor de incertitudine care planeazădeasupra economiei noastre”, ministrul Finanţelor Philip Hammond i-a îndemnat pe deputaţi să ajungă la un ”consens”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.