Deputaţii britanici au respins - cu un scor foarte strâns -, miercuri, opţiunea unei ieşiri din Uniunea Europeană (UE) fără acord, însă riscul unei rupturi brutale continuă să planeze în cazul în care Londra nu reuşeşte să se înţeleagă cu Bruxellesul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În total 312 deputaţi au votat împotriva acestei posibilităţi, iar alţi 308 în favoarea ei.

Acest vot nu reprezintă, cu toate acestea, un eşec mai mic al premierului Theresa May, care a propus alt text decât cel adoptat, prin care excludea, la rândul său, un ”no deal”, însă fără să-l ia definitiv de pe masă.

Deputaţii urmează acum să se pronunţe joi, în al treilea vot din această săptămână, asupra unei cereri de amânare ”limitată” a Brexitului. Această cerere este necesar însă să obţină aprobarea Uniunii Europene, care exercită presiuni asupra Regatului Unit să prcizeze ce vrea.

Respingerea unei ieşiri fără acord nu a îndepărtat nici ”norul incertitudinii” - deplâns de cancelarul Trezoreriei Philip Hammond miercuri - care planează asupra viitorului ţării.

În acest context incert, Institutul oficial OBR şi-a redus cu 1,2% previziunile privind creşterea economică în 2019.

La aproape trei ani după ce a decis prin vot, în iunie 2016, să părăsească Uninea Europeană, Regatul Unit, profund dezbinat, nu reuşeşte să se hotărască în cel fel să plece.

Deputaţii au respins a doua oară, marţi seara, acordul retragerii din Uniune, laborios negociat timp de 17 luni între Theresa May şi liderii UE.

Aşa cum a rezumat ministrului Mediului Michael Gove miercuri, până acum camera Comunelor a fost foarte bună în a spune nu, însă ”trebuie de-acum să decidă ce vrea”.

CERERE DE AMÂNARE

În UE se aşteaptă precizări, mai ales dacă regatul vrea să obţină o amânare.

Uniunea ar fi ”pregătită să ia în calcul” să acorde o amânare, dacă regatul prezintă o cerere ”motivată”, a anunţat Comisia Europeană (CE). Cele 27 de state membre UE vor trebui să-şi dea acordul în unanimitate.

”Să prelungim această negociere de ce? Negocierea s-a terminat”, a declarat iritat Michel Barnier miercuri, în Parlamentul European (PE), la Strasbourg. ”Acest tratat este şi va rămâne singurul tratat disponibil”, a declarat el, agitând un exemplar al textului de aproape 600 de pagini în faţa eurodeputaţilor.

”Dacă se cere o amânare, va trebui să ni se explice, atunci, de ce (...). Ea nu poate fi în vederea renegcierii unui acord pe care l-am negociat deja timp de multe luni şi despre care am spus că nu este renegociabil”, a declarat miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită în Kenya.

În Regatul Unit, se accelerează pregătirile în cazul unui eventual ”no deal”.

Irlanda a adoptat, la rândul său, miercuri, o lege în vederea amortizării şocului, în cazul unei ieşiri fără acord.

Cu toate acestea, atât Londra, cât şi Bruxellesul, au repetat că nu doresc acest scenariu.

Iar cancelarul german Angela Merkel a apreciat că un Brexit ”ordonat” este în interesul tuturora şi rămâne ”obiectivul”.

Este ”important” totodată pentru europeni ”să se ajungă la un rezultat rezonabil”, a adăugat cancelarul, sugerând că este dispusă să continue discuţiile cu Londra cu privire la o formulă de compromis care să mulţumească ambele părţi.

Ministrul britanic al Finanţelor Philip Hammond i-a îndemnat miercuri pe deputaţi să ajungă la un ”consens”, sub forma unui acord care să permită o ieşire ”ordonată” din UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.