Premierul britanic Theresa May a fost acuzat miercuri că a căutat să ”inducă în eroare” parlamentarii privind acordul Brexitului, după ce a refuzat iniţial să publice un aviz juridic susceptibil să consolideze opoziţia faţă de acest text, relateaz AFP.
May a respins aceste acuzaţii.
În cursul unei sesiuni de interpelare a Guvernului în Parlament, Ian Blackford, un deputat din cadrul Partidului Naţionalist Scoţian (SNP), a apreciat că şefa Guvernului a vrut să ”ascundă faptele” şi să ”inducă în eroare” Camera Comunelor prin faptul că s-a opus publicării avizului emis de către Attorney General Geoffrey Cox, ministrul însărcinat cu consilierea juridică a Guvernului, asupra cinţinutului acordului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Deputaţii au stabilit marţi - cu 311 la 293 de voturi - că Guvernul a comis un ”ultraj la adresa Parlamentului” prin faptul că a publicat un rezumat de 43 de pagini al acestui aviz, în contextul în care originalul are sute de pagini.
Guvernul a făcut până la urmă publică această versiune integrală miercuri.
Geoffrey Cox subliniază în acest document că pentru a obţine un nou acord care să definească relaţia viitoare între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE), Londra ar putea fi ”supusă unor cicluri de negocieri foarte lungi şi repetate”.
El alertează cu privire la faptul că dispoziţiile referitoare Irlandei de Nord, care prevăd o aliniere a reglemntărilor provinciei la UE în vederea evitării unei frontiere fizice la frontiera cu Republica Irlanda ar putea să ”dureze nelimitat” în aşteptarea încheierii noului acord.
Aceste dispoziţii - desemnate prin expresia ”plasă de siguranţă” (”backstop”) - alimentează nemulţumirea deputaţilor eurosceptici, care cer o ruptură clară cu UE, iar partidul nord-irlandez DUP, totuşi aliatul Executivului, refuză orice tratament special Iralndei de Nord, în care vede o ameninţare la adresa integrităţii Regatului Unit.
”ŞUBREDĂ”
Aceste argumente motivează opoziţia a numeroşi deputaţi faţă de acordul retragerii şi ameninţă ratificarea textului de către Camera Comunelor în votul prevăzut la 11 decembrie.
În contextul în care la Bruxelles a început procesul de ratificare a textului de către Comisia Europeană (CE), Theresa May întâmpină dificultăţi în a uni o majoritate care să susţină acordul - rezultatul a 17 luni de negocieri dificile între Londra şi Comisie şi care face oboectul unei noi sesiuni de dezbateri în Parlamentul britanic miercuri.
Un semn al slăbirii sale este faptul că şefa Guvernului a suferit marţi o înfrângere prin adoptarea unui amendament depus de un membru al Partidului său Conservator, Dominic Grieve, susţinut de 25 de deputaţi conservatori rebeli.
În cazul respingerii acordului Brexitului, legea prevede ca Guvernul să se întoarcă în faţa Parlamentului în termen de 21 de zile, pentru a preciza felul în care intenţionează să procedeze în continuare în procesul Brexitului.
Dispoziţia introdusă de Dominic Grieve le dă deputaţilor posibilitatea să amendeze textul care le va fi prezentat. Ei vor fi, astfel, liberi să propună scenarii diferite de cel stabilit de executiv şi să reclame o redeschidere a negocierilor cu Bruxellesul sau organizarea unui nou referendum, eventual o rămânere a regatului Unit în Uniunea Europeană (UE). Însă avizul lor nu va fi constrângător.
Tabloidul Daily Mirror, scrie că Theresa May este ”slabă şi şubredă”, iar probabilitatea unei respingeri a acordului Brexitului la 11 decembrie de către Parlament ”creşte rapid”.
”SINGURA SOLUŢIE”
Premierul a deschis marţi prima sesiune de dezbateri asupra acestui text afirmând că el constituie ”singura soluţie” a finalizării cu bine a Brexitului, care răspunde ”îngrijorărilor celor care au votat pentru retragere şi care oferă asigurări celor care au votat în favoarea rămânerii” în UE.
Însă acordul cristalizează nemulţumirile din cadrul opoziţiei şi până în rândul majorităţii. În cursul dezbaterilor, care s-au prelungit până după miezul nopţii de marţi spre miercuri, liderul laburist Jeremy Corbyn l-a catalogat drept ”prost” pentru Regatul Unit şi economia sa, apreciind că Theresa May a reuşit doar să unească o ”extraordinară coaliţie” împotriva sa.
Fostul şef conservator al diplomaţiei Boris Johnson a catalogat textul drept o ”umilire naţională care duce Brexitul în derâdere”, împiedicând regatul să deţină controlul asupra politicii sale comerciale şi a frontierelor sale.
Premierul a făcut să planeze ameninţarea unei plecări din UE fără acord, cu consecinţe grele asupra economiei britanice. Ea a avertizat, de asemenea, că este posibil să nu aibă loc absolut niciun Brexit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...