Macao şi Hong Kongul şi-au suspendat miercuri campania de vaccinare împotriva covid-19 cu vaccinul alianţei farmaceutice americano-germane Pfizer/BioNTec, după ce au fost informate de către laboratorul chinez Fosun, care distribuie vaccinul în China, cu privire la o problemă la ambalajul unui lot de flacoane, relatează AFP.
”Din precauţie, vaccinarea în curs trebuie să fie suspendată pe timpul anchetei”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, Executivul de la Hong Kong.
Cele două teritorii chineze au anunţat că au luat această decizie după ce au fost contactate de Fosun, laboratorul farmaceutic chinez care distribuie vaccinul Pfizer/BioNTech în China.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit autorităţilor, flacoanele din lotul numărul 210102 prezintă un tip de ambalaj defectuos.
Autorităţile din Hong Kong şi Macao nu precizează în comunicatele lor natura acestor defecte, însă ambele teritorii chineze subliniază că acestea nu prezintă niciun risc în planul securităţii sanitare.
Ele precizează că au acţionat din precauţie, în aşteptarea concluziilor anchetei.
Vaccinuri din lotul 210102 au fost administrate unor locuitori la Hong Kong.
Autorităţile au anunţat că lotul 210104 urmează să fie pus deoparte până la prezentarea concluziilor anchetei.
NEÎNCREDERE ÎN VACCINUL CHINEZ
Locuitori ai Hong Kongului anunţă pe reţele de socializare că programarea la centre de vaccinare le-a fost anulată şi că unele centre de vaccinare au fost închise.
”Eu am mereu încredere în vaccin, dar sunt destul de dezamăgit, pentru că mi-am luat liber”, declară pentru AFP un bărbat, al cărui nume de familie este Wong, după ce a sosit la un centru de vaccinare închis.
Dens populat, Hong Kongul, cu peste 7,5 milioane de locuitori, afişează foarte puţine contaminări, din cauza unor restricţii dure şi unei carantine de trei săptămâni impusă persoanelor care vin din străinătate.
De la începutul pandemiei, oraşul a înregistrat aproximativ 11.000 de contaminări cu noul coronavirus şi 200 de morţi din cauza covid-19.
Hong Kongul şi-a lansat campania de vaccinare la sfârşitul lui februarie, însă populaţia nu se grăbeşte să se vaccineze, ceea ce pare să arate neîncrederea acesteia faţă de Guvernul de la Beijing.
În 2019, oraşul a fost zguduit de manifestaţii uriaşe în favoarea democraţiei, cărora Beijingul le-a răspuns anul trecut printr-o reprimare dură a disidenţei.
Potrivit unui sindaj recent, doar 37% dintre aduilţii din Hong Kong ar intenţiona să se vaccineze.
Până marţi, 403.000 de persoane, reprezentând aproximativ 5% din populaţie, au fost vaccinate cu prma doză de vaccin împotriva covid-19.
Programul de vaccinare a fost deschis săptămâna trecută tuturor persoanelor în vârstă de peste 30 de ani, în contextul în care autorităţile nu reuşesc să convingă persoanele în vârstă şi cu prioritate la vaccinare să se vaccineze.
Două vaccinuri împotriva covid-19 le sunt propuse în prezent locuitorilor - vaccinul chinez al Sinovac denumit CoronaVac şi vaccinul Pfizer-BioNTech
Date disponibile cu privire la CoronaVac arată că acesta are o eficienţă cuprinsă între 50 şi 80%, potrivit unor studii.
Alianţa Pfizer/BioNTech spune că vaccinul său are oeficienţă de 94-95%.
Şefa Executivului de la Hong Kong Carrie Lam a deplâns lipsa de entuziasm faţă de vaccinare şi a acuzat opozanţii de ”denigrarea” vaccinului chinez.
Autorităţile sanitare au interzis marţi unei clinici să vacineze, după de unul dintre medicii clinicii a declarat în mod public că preferă vaccinul Pfizer-BioNTech vaccinului Sinovac.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...