Regatul Unit, cea mai îndoliată ţară de covid-19 din Europa, a respectat marţi un moment de reculegere în memoria celor peste 126.000 de morţi din timpul epidemiei, la exact un an de la instituirea primei carantine în ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această comemorare tristă a fost marcată în întregul regat printr-o campanie de vaccinare masivă, una dintre cele mai avansate din lume, care aduce speranţa unei ieşiri din restricţiile stricte implementate la începutul lui ianuarie, al treilea rând de restricţii.

Regatul a amuţit la prânz, în Parlament, în faţa spitalelor şi în alte locuri, într-un omagiu adus morţilor din cauza covid-19 şi lucrătorilor din prima linie.

În cadrul acestei ”Zile a reflecţiei”, britanicii sunt îndemnaţi să aprindă o lumină - lumânare, telefon mobil sau lanternă - în prag, la ora locală 20.00 (22.00, ora României), când urmează să fie iluminate monumentele naţionale, precum London Eye la Londra sau Castelul Cardiff în Ţara Galilor.

În seara lui 23 martie 2020, premierul britanic Boris Johnson anunţa, în urma altor ţări europene, plasarea imediată în carantină a Regatului Unit, care înregistra la acel moment 330 de morţi, printr-o închidere a şcolilor, muzeelor, restaurantelor şi prin obligaţia de a rămâne acasă.

Criticat, la acea vreme, din cauza dezinvolturii în faţa virusului, liderul conservator se lăuda, cu trei săptămâni mai înainte, că a dat mâna cu bolnavi de covid-19 în timpul unei vizite la un spital.

Un an mai târziu, ţara se află la cea de a treia izolare, decretată la începutul lui ianuarie, cu scopul de a opri un val foarte mortal, atribuit unei variante britanice a SARS-CoV-2, mai contagioasă.

Regatul înregistra peste 126.000 de morţi din cauza covid-19, cel mai grav bilanţ în Europa, şi peste 4,3 milioane de contaminări - inclusiv ale lui BoJo şi prinţului Charles.

Charles contată că anul care a trecut a ”testat hotărârea şi rezistenţa” britanicilor, dar consideră că ei vor ieşi ”din acest moment cu o nouăîncredere unii în alţii”.

”AN INCREDIBIL DE DIFICIL”

Boris Johnson - care a fost spitalizat la terapie intensivă din cauza covid-19 şi care a promis iniţial să răstoarne tendinţa în 12 săptămâni - îi îndeamnă pe britanici ”să reflecteze la anul care a trecut, unul dintre cei mai dificili din istoria ţării noastre”.

”A fost un an incredibil de dificil, probabil cel mai dur de o generaţie”, a apreciat la Sky News ministrul Sănătăţii Matt Hancock, care consideră ”esenţial” să se înveţe lecţia.

Însă Hancock este reticent faţă de o anchetă publică solicitată de liderul opoziţiei laburiste Keir Starmer cu privire la felul în care gestionează epidemia Guvernul Johnson, denunţatcuregularitate din cauza unei abordări haotice.

Guvernul a reuţit un adevărat tur de forţă al administrării unei prime doze de vaccin la peste jumătate dintre adulţi - inclusiv reginei Elizabeth a II-a -, în urma lansării campaniei de vaccinare la începutul lui decembrie, unui număr de peste 28 de milioane de oameni.

El speră să profite de acest lucru şi să ridice în mod treptat restricţiile până la sfârşitul lui iunie.

Limitări dure urmează să fie menţinute, însă, la frontiere, în vederea evitării unei importări a unor variante ale noului coronavirus şi mai rezistente la vaccin.

Obiectivul campaniei de vaccinare - în prezent cu vaccinurile Pfizer-BioNTech şi AstraZeneca-Oxford - este administrarea unei prime doze de vaccin împotriva covid-19 tuturor persoanelor în vârstă de peste 50 de ani până la jumătatea lui aprilie şi tuturor adulţilor până la sfârşitul lui iulie.

Această comemorare are loc în toiul unui conflict dur pe tema livrării vaccinului AstraZeneca-Oxford cu Uniunea Europeană (UE), care  a ameninţat Londra cu blocarea exportului în lipsa reciprocităţii.

Londra consideră că o astfel de măsură ar fi ”contraproductivă”, iar Johnson a îndemnat luni la o ”cooperare internaţională” în domeniul vaccinului.

În pofida faptului că vaccinul poate opri virusul, Regatul Unit riscă, în lipsa unor reforme urgente, să continue să resimtă efectele pandemiei - timp de cel puţin un deceniu în domeniile sănătăţii şi precarităţii -, avetizează British Academy, Academia Naţională britanică de Ştiinţe Umane şi Sociale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.