Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Ţihanuskaia, aflată în exil, le-a spus luni susţinătorilor săi să fie gata să profite de orice şansă pentru a-şi transforma ţara într-o democraţie, în timp ce speculaţiile privind starea de sănătate a dictatorului Aleksandr Lukaşenko se înteţesc. La scurt timp după mesajul ei, adresat pe Twitter, un canal public de ştiri din Belarus a publicat o fotografie cu Lukaşenko spunând că se află la un centru de comandă militară, în ceea ce ar fi prima sa apariţie publică în aproape o săptămână, relatează Reuters.
Ulterior, televiziunea de stat a difuzat şi un clip cu Lukaşenko spunând că a vizitat o bază de comandă a forţelor aeriene. În imagini, liderul din Belarus, în vârstă de 68 de ani, este arătat stând pe un scaun şi vorbind cu militarii. Îmbrăcat într-o uniformă militară, Lukaşenko pare să aibă uneori dificultăţi de respiraţie, are vocea foarte răguşită şi pare să aibă în continuare la mâna stângă bandajul observat marţea trecută când a fost la parada de la Moscova.
Amid rumors of his declining health, Lukashenko decided to appear in public.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) May 15, 2023
He reinforced suspicions with this video as he spoke with obvious difficulty and looked like he was wearing makeup. pic.twitter.com/FWiKNJ8UAE
Lukaşenko, care a declarat cândva că este "ultimul şi singurul dictator din Europa", conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994, folosind forţele de securitate pentru a-şi intimida, agresa fizic şi încarcera oponenţii sau pentru a-i forţa să fugă în străinătate.
Un aliat fidel al Rusiei, Lukaşenko nu mai fusese fotografiat în public de la 9 mai, când a asistat la parada militară anuală din Piaţa Roşie de la Moscova, ca invitat al preşedintelui Vladimir Putin. Arătând obosit şi uşor nesigur, Lukaşenko a fost văzut atunci cu un bandaj la mâna dreaptă. El a lipsit ulterior de la dineul oferit de Putin oaspeţilor săi. De asemenea, după paradă, nu a mers pe jos - ca Putin şi invitaţii acestuia - până la memorialul unde se depun flori, o distanţă de 300 de metri, ci a fost condus cu o maşină electrică până la respectivul loc.
Speculaţiile cu privire la starea sa de sănătate s-au intensificat duminică, când Lukaşenko a lipsit de la o importantă ceremonie de la Minsk, pe fondul unor informaţii neconfirmate potrivit cărora ar fi fost spitalizat. Locul său a fost luat de prim-ministrul Roman Golovcenko, iar biroul lui Lukaşenko a refuzat să comenteze absenţa sa.
Un aliat uneori cu toane, dar de lungă durată al Moscovei, Lukaşenko a devenit tot mai dependent de Rusia pentru energie şi împrumuturi. Lukaşenko i-a permis lui Putin să folosească teritoriul Belarului pentru a-şi lansa invazia în Ucraina, în februarie 2022, dar a exclus posibilitatea de a participa cu forţe şi echipamente proprii la războiul Rusiei din ţara vecină.
"SĂ FIM BINE PREGĂTIŢI"
Ţihanuskaia, al cărei soţ se află în închisoare în Belarus, a candidat în locul soţului ei împotriva lui Lukaşensko la ultimele alegeri prezidenţiale. Apoi a fugit în străinătate pentru propria ei siguranţă, în 2020, când au izbucnit uriaşe proteste de stradă împotriva lui Lukaşenko, în cele din urmă înăbuşite.
Ea a declarat luni că opoziţia trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu. "Există multe zvonuri despre starea de sănătate a dictatorului Lukaşenko", le-a transmis Ţihanuskaia pe Twitter susţinătorilor. "Pentru noi, asta înseamnă un singur lucru: trebuie să fim bine pregătiţi pentru orice scenariu. Pentru a întoarce Belarusul pe calea spre democraţie şi pentru a împiedica Rusia să intervină. Avem nevoie de comunitatea internaţională, să fie proactivă şi rapidă" - a declarat ea.
Duminică, Franak Viacorka, un consilier al Svetlanei Ţihanuskaia, a declarat că opoziţia lucrează la un plan de acţiune comun "cu forţele democratice" pentru "atunci când se va întâmpla ceva". El nu a oferit alte detalii.
Lukaşenko îi cataloghează pe adversarii interni drept subversivi şi trădători, manevraţi de Occident.
UN AVION RUS MISTERIOS LA MINSK
Pe de altă parte, datele de urmărire a zborurilor au arătat că un avion special al guvernului rus a intrat şi a ieşit de la Minsk în weekend. Nu a fost clar cine se afla la bord.
Rusia are trupe în garnizoană în Belarus, organizaţiile militare şi de securitate ale celor două ţări sunt puternic integrate, iar Moscova a spus în mod repetat Occidentului să nu se apropie de Belarus, pe care îl consideră ca fiind ferm în propria sa sferă de influenţă ex-sovietică.
Întrebat luni despre Lukaşenko, Kremlinul a trimis presa la declaraţiile oficiale ale autorităţilor belaruse, precizând că nu au făcut niciuna până în prezent.
Conform Constituţiei, dacă Lukaşenko este incapacitat şi nu poate guverna, funcţia sa este transmisă, în calitate de interimar, preşedintelui Camerei superioare a parlamentului - Consiliul Republicii - până la organizarea de noi alegeri. Actualul preşedinte al acestui for este NatalIa Koceanova, în vârstă de 62 de ani, fosta şefă de cabinet a lui Lukaşenko. Ea este considerată o loială a lui Lukaşenko şi adepta, ca şi el, a unei linii dure.
Andrii Iusov, purtător de cuvânt al agenţiei de informaţii a armatei ucrainene, a declarat luni la televiziune că Kievul are informaţii despre starea de sănătate a lui Lukaşenko, dar a spus că nu va comenta, din diverse motive.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.