Telefonul mobil al fostului premier britanic Liz Truss, care a demisionat la 20 octombrie după doar 44 de zile de mandat, a fost piratat pe vremea când era ministru de Externe şi conţinea discuţii sensibile cu privire la Ucraina, dezvăluie The Mail on Sunday, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

The Mail on Sunday citează, într-un articol pe care l-a publicat miercuri, surse anonime din domeniul securităţii, potrivit cărora smartphone-ul personal al fostului premier Truss a fost piratat de către ”agenţi suspectaţi că lucrează pentru Kremlin”.

Potrivit săptămânalului, Kremlinul ar fi avut astfel acces la ”discuţii top-secret cu parteneri internţaionali”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Noi nu comentăm cu privire la dispozitivele de securitate ale persoanelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului Sunak, care a insistat că există ”sisteme robuste implementate pentru a proteja împotriva ameninţărilor cibernetice”.

Deputaţi din opoziţia britanică au cerut sâmbătă o anchetă în acest scandal.

”Este esenţial ca toate problemele de securitate să facă obiectul unor anchete şi să fie tratate la cel mai înalt nivel”, a subliniat deputata  laburistă Yvette Cooper.

”Avem nevoie de o anchetă independentă, de urgenţă, pentru a descoperi adevărul”, a subliniat, la rândul său, deputata liberal-democrată Layla Moran.

O sursă a declarat tablodului că telefonul ”compromis” a fost plasat într-un seif încuiat, într-un loc securizat al Guvernului, după piratarea mesajelor timp de un an, inclusiv a unor ”discuţii foarte sensibile” despre Războiul rus din Ucraina.

Această piratare a fost descoperită în această vară, pe când Liz Truss era ministru de Externe şi îşi făcea campanie pentru a deveni şefa Partidului Conservator şi premier, scrie ziarul.

Potrivit The Mail on Sunday, ”detaliile au fost suprimate” de către premierul de atunci, Boris Johnson, şi de către Simon Case, consilierul politic cu cel mai înalt rang al acestuia.

”Este nevoie de un anumit timp pentru a afla cine se află în spatele acestui gen de atac, însă Rusia are tendinţa să fie în capul listei”, declară sursa cu care a discutat ziarul.

Armata rusă a anunţat sâmbătă că a respins un atac masiv cu drone asupra Flotei ruse la Marea Neagră, la Golful Sevastopol, în Crimeea anexată, pe care l-a imputat Ucrainei şi Regatului Unit, în care a fost avariată o navă rusească.

Rusia a acuzat, tot sâmbătă, Londra de faptul că a participat la sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, la sfârşitul lui septembrie.

Ministerul britanic al Apărării a reacţionat şi a denunţat ”informaţii false”, menite să ”deturneze atenţia”.

Un ofiical ucrainean a sugerat că o ”manipulare neglijentă de explozivi” a forţelor ruse se află la originea incidentului.

Semnalarea acestui incident intervine în contextul în care ministrul britanic de Interne Suella Braverman a fost repusă în funţcie de către noul premier britanic Rishi Sunak, în urma demisiei acesteia, din cauza unei falii de securitate.

Suella Braverman a declarat că a trimis un document confidenţial unui membru al Parlamentului de pe e-mailul său personal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.