Iranul a salutat joi alegerea argentinianului Rafael Grossi la şefia Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) şi şi-a exprimat dorinţa ca, sub conducerea acestuia, organizaţia să rămână ”neutră” în îndeplinirea misiunii sale, relatează AFP.
Grossi a fost ales marţi la conducerea ”jandarmului nuclear mondial”, după decesul directorului general Yukiya Amano în iunie.
AIEA este însărcinată cu controlul activităţilor nucleare ale Iranului, supus regimului celei mai stricte inspecţii de supervizare a agenţiei.
Republica islamică îşi exprimă speranţa ca, în mandatul lui Grossi, agenţia ONU ”să-şi poată asigura responsabilităţile internaţionale şi delicata misiune în mod neutru şi profesionist”, a declarat, citat într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Moussavi.
”Iranul este pregătit să-şi menţină şi extindă interacţiunile şi cooperarea cu Agenţia, într-un spirit de bunăvoinţă şi respect reciproce”, a adăugat Moussavi.
Regimul inspecţiei activităţilor nucleare ale Republicii islamice decurge din acordul internaţional cu privire la dosarul nuclear iranian încheiat în iulie 2015 la Viena între Iran şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite plus Germania).
Acest acord prevede o relaxare a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, în schimbul unor garanţii menite să demonstreze că programul nuclear iranian nu are scopuri militare.
Odată cu retragerea Statelor Unite din acest pact, în mai 2018, restabilirea şi consolidarea sancţiunilor americane impuse Iranului, Teheranul este privat de beneficiile economice pecare conta de pe urma acordului.
În mai 2019, Republica islamică a începur să-şi rducă anumite angajamente, cu scopu de a obliga, afirmă ea, celelalte părţi ale acordului, mai ales pe europeni, să-i permită să facă comerţ cu lumea exterioară prin ocolirea sancţiuniloramericane şi mai ales să-şi poată exporta petrolul.
În lipsa unor progrese în vederea satisfacerii acestei exigenţe, Teheranul ar putea să anunşe, la 4 noiembrie, o nouă fază de reducere a angajamentelor pe care şi-a asumat prin acord - a patra din mai.
”Calea diplomaţiei (rămâne) deschisă şi existătentative şi acţiuni ale europenilor, mai ales ale francezilor, (care) încearcă să-şi respecte angajamentele”, a declarat Moussavi la televiziunea de stat.
Cu toate acestea, a adăugat el, ”aceste eforturi nu au condus la vreun rezultat concret”, iar ”dacă situaţia rămâne neschimbată, noi vom trece la a patra etapă” a reducerii angajamentelor iraniene - la finalul unui nou ultimatum de 60 de zile, dat de Republica islamică partenerilor săi din acord la 5 septembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...