Talibani şi reprezentanţi ai opoziţiei faţă de Guvernul afgan şi-au exprimat satisfacţia, într-un comunicat comun, faţă de cele două zile de negocieri pe care le-au purtat la Moscova, care s-au încheiat prin adoptarea unei declaraţii de intenţii în nouă puncte, relatează AFP.
”A fost un mare succes. Ne-am pus de acod asupra multor puncte şi sper că, pe viitor, vim putea să înaintăm şi să ajungem în sfârşit la o soluţie”, a declarat şeful delegaţiei talibane Sher Mohammad Abbas Stanikzai.
Fostul preşedinte afgan Hamid Karzai s-a declarat, la rândul său, satisfăcut de ”rezultatele reuniunii” şi că ”s-a ajuns la o declaraţie comună foarte substanţială”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cei 80 de membri ai unor partide politice şi societăţii civile afgane - între care nu s-a aflat vreun membru al Guvernului preşedintelui Ashraf Ghani - au stabilit un acord cu cei aproximativ zece reprezentanţi talibani, într-o declaraţie de intenţie în nouă puncte.
În afară de angajamente de a continua ”negocieri intraafgane”, cele două părţi - care au adotat acordul prin ridicare mâinii, după citirea acestuia - s-au angajat să respecte numeroase drepturi - inclusv ale femeilor ”conform valorilor islamice”.
Acest punct a fost relevat de una dintre cele două femei din delegaţia afgană, Fawzia Koofi.
”Atunci când vorbeşti despre drepturi islamice, există interpretări diferite. Eu am trăit în Afganistan pe vremea talibanilor şi ştiu că interpretarea lor a drepturilor islamice cu privire la femei este diferită de cea a actualului Guvern”, a declarat după vot preşedinta Comisiei Femeilor, societăţii civile şi drepturilor omului în Parlament.
”Recomandările mele în cursul reuniunilor au fost să se înscrie faptul că dreptuile femeilor şi tuturor cetăţenilor vor fi protejate în cadrul oricărui acord viitor. Acest lucru a fost acceptat, dar în realitate nu a fost reflectat în rezoluţia” finală, pe care ea ”nu a votat-o”, a declarat ea.
Angajamente cu privire la educaţie sau libertatea de exprimare fac, de asemenea, trimitere la aceste ”valori islamice”.
CONSTITUŢIE
Declaraţia finală nu menţionează, de altfel, faptul unei eventuale schimbări a Constituţiei afgane, aşa cum au cerut reprezentanţii talibani.
Stanikzai şi-a exprimat marţi dorinţa unei noi ”Constituţii islamice” a Afganistanului, în locul actualei Legi fundamentale, pe care a catalogat-o drept ”vagă şi contradctorie” sau ”invalidă pentru că a fost copiată din Occident”.
”Fiecare şi-a prezentat punctul de vedere”, iar Fawzia Koofi a dat asigurări că delegaţia afgană a ”spus că actuala Constituţie este legitimă”.
”Retragerea completă a forţelor armate străine” figurează, de asemenea, în declaraţia finală, la fel ca şi angajamentul ca teritoriul afgan ”să nu reprezinte o ameninţare la adresa comunităţii internaţionale” - două puncte asupra cărora Statele Unite şi talibanii par că au pus bazele unui acord în cadrul ultimelor lor negocieri, la sfârşitul lui ianuarie, la Doha.
Întrebat despre existenţa unui acord cu privire la retragerea forţelor americane, Stanikzai a răspuns că ”nu s-a stabilit niciun calendar” şi că acest punct este în continuare în curs de negocieri cu Washingtonul.
Statele Unite, care au staţionat aproximativ 14.000 de militari în Afganistan, au confirmat din nou, miercuri, că ”niciun calendar al retragerii trupelor nu a fost stabilit”.
Acest prim dialog intraafgan al procesului de pace a avut loc în absenţa reprezentanţilor Guvernului, care nu a fost invitat, în pofida unor îndemnuri repetate ale preşedintelui Ashraf Ghani la negocieri.
Vizibil nemulţumit, el a replicat subliniind absenţa legitimităţii participanţilor. ”Cu cine vorbesc? Unde este puterea executivă?”, a exclamat el marţi, într-un interviu acordat televiziunii afgane.
Preşedintele Ghani a primit apoi susţinerea secretarului de Stat american Mike Pompeo, care a ”subliniat importanţa crucială a asigurării rolului central al Guvernului afgan în procesul de pace”.
Preşedintele american Donald Trump s-a mulţumit, marţi, să catalogheze negocierile cu talibanii ”constructive”.
”Noi nu ştim dacă vom ajunge sau nu la un acord, însă ştim că după două decenii de război a venit momentul să încercăm cel puţin să facem pace”, a declarat el în alocuţiunea despre ”starea Uniunii”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...