Insurgenţii islamişti talibani au anunţat miercuri că Statele Unite le-au oferit - în cadrul unor negocieri cu ei, luna trecută, în Qatar - să reducă la jumătate contingentul american în Afganistan până în aprilie, relatează Reuters.
Această informaţie, dezvăluită de agenţia rusă de presă RIA Novosti, a fost furnizată de o delegaţie a talianilor venită la Moscova la negocieri.
Şeful delegaţiei talibane a declarat marţi, în capitala rusă, că negocierile cu americanii au fost un succes.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Emisarul american în Afganistan Zalmay Khalilzad a anunţat la sfârşitul lui ianuarie că s-a ajuns la un proiect al unui acord-cadru cu această miliţie islamistă, după şase zile de negocieri în Qatar. Numai marile linii au fost stabilite.
Doi membri ai administraţiei americane au anunţat la sfârşitul lui decembrie, spre surprinderea genrală, că Donald Trump ar lua în calcul să repatrieze cel puţin 5.000 din cei 14.000 de militari prezenţi în Afganistan în curând.
CE FEL DE PUTERE VOR TALIBANII SĂ EXERCITE ÎN AFGANISTAN
Pe de altă parte, o reuniune - fără precedent - între reprezentanţi talibani şi demnitari de rang înalt din cadrul opoziţiei faţă de Guvernul afgan - adunaţi în jurul fostului preşedinte Hamid Karzai - a avut loc marţi la Moscova, unde gruparea insurgentă şi-a prezentat viziunea cu privire la puterea pe care intenţionează să o exercite în urma unui acord de pace, relatează AFP.
Este pentru prima oară, într-o transmisiune în direct la televiziunea afgană, când apar unii lângă alţii demnitari talibani de rang înalt purtând negocieri de pace şi unii dintre cei mai puternici opozanţi ai preşedintelui afgan Ashraf Ghani.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a apreciat, citat într-un comunicat, că ”este important ca soluţia afgană să fie abordată în mod transparent şi cu participarea tuturor forţelor politice din ţară, dar şi ţinând cont de interesele tuturor vecinilor săi”.
Analistul Michael Kugelman de la Wilson Center, contactat de AFP, apreciază însă că ”este ceva suprarealist în faptul că cei mai puternici politicieni din opoziţia afgană se întâlnesc cu talibanii pentru a anunţa un dialog intraafgan care nu include chiar Guvernul propriei ţări”.
Între cei aproximativ 80 de membri ai delegaţiei opoziţiei afgane s-au aflat foşti lideri de război din cadrul Alianţei Nordului, care au luptat împotriva talibanilor în anii '90, precum Mohammad Mohaqiq şi Younus Qanooni, care-l susţin amândoi pe Mohammad Hanif Atmar - un important pretendent în alegerile prezidenţiale de la 20 iulie, sau Atta Mohammad Noor.
Şeful Biroului politic taliban în Qatar Sher Mohammad Abbas Stanikzai a profitat de tribuna care i-a fost oferită - în contextul în care ultimele negocieri cu Statele Unite la sfârşitul lui ianuarie la Doha au avut loc departe de obiectivul camerelor de luat imagini -, pentru a spune ce fel de putere intenţionează talibanii să exercite în cazul semnării unui acord de pace.
În primul rând, el reclamă o nouă ”Constituţie islamică” a Afganistanului, care să o înlocuiască pe cea actuală, pe care a catalogat-o drept ”vagă şi contradictorie” ori ”invalidă, pentru că ea a fost copiată după Occident”.
Talibanii ”nu vor monopolul puterii, ci un sistem islamic inclusiv”, a dat el asigurări, după ce a prezentat o lungă listă de revendicări.
”Noi nu vom permite nimănui să folosească pământul afgan împotriva cuiva”, a tunat reprezentantul taliban.
El a promis, de asemenea, eradicarea cultivării macului, care furnizează 90% din opiul mondial şi de pe urma căruia talibanii obţin în prezent venituri importante, şi să ia măsuri în vederea prevenirii pierderilor civile într-un conflict care s-a soldat cu zeci de mii de morţi şi răniţi.
Organizaţiile umanitare vor fi invitate, afirmă el, să pătrundă ”fără risc” în teritoriul aflat sub controlul talibanilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...