Talibanii din provincia Helmand, situată în sud-vestul Afganistanului, vor să-l aducă pe Prinţul Harry în faţa justiţiei din cauza unui fragment din cartea sa de memorii "Spare/ Rezervă" în care explică că a fi ucis 25 de talibani pe când era într-o misiune, scrie BFM TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prinţul Harry a spus că a fost ca şi cum ai elimina „piesele de şah”.

„Nu numai că cerem ca el să fie adus în faţa justiţiei de către o instanţă internaţională, dar cerem şi de la comunitatea internaţională să-l pedepsească cât mai curând posibil”, a declarat Hameedullah Hameedi, o personalitate locală, pentru Sky News. „Cu siguranţă va avea un impact asupra relaţiei dintre Regatul Unit şi Afganistan, pentru că oamenii ştiu că un ofiţer britanic din familia regală - prinţul Harry - a ucis 25 de martiri afgani şi a comis aceste crime”, a mai spus acesta.

„Dacă Harry se consideră un membru al lumii civilizate, este ruşinos din partea lui să spună că a ucis 25 de oameni”, a adăugat el. „Şi e şi mai ruşinos să-l auzi vorbind despre asta cu mândrie, ca un analfabet dintr-o ţară săracă, fără cunoştinţe şi fără educaţie”.

Samiullah Sayed, o altă personalitate din provincia Helmand, a adăugat: „Pe lângă Harry, toţi oamenii care au invadat Afganistanul au comis crime similare. Ca naţiune independentă, nu vom uita niciodată brutalitatea, sălbăticia şi cruzimea pe care le-au avut împotriva naţiunii noastre şi a poporului nostru".

Vineri, un înalt oficial taliban l-a atacat pe prinţul Harry. „Domnule Harry, cei pe care i-aţi ucis nu erau piese de şah, erau fiinţe umane” care aveau familii, a spus Anas Haqqani, acuzându-l pe prinţ de „crime de război”.

„Dar adevărul este ceea ce spui: oamenii noştri nevinovaţi au fost ca piesele de şah pentru soldaţii tăi şi pentru liderii tăi militari şi politici”, a adăugat el. „Dar, în ciuda tuturor, ai pierdut la acest „joc””.

Harry a servit 10 ani în armata britanică, încheind o carieră de căpitan. A fost trimis în Afganistan de două ori, mai întâi în 2007 şi 2008, timp în care a fost responsabil de coordonarea atacurilor aeriene, apoi din nou în 2012 şi 2013 ca pilot de elicopter de combat.

Camerele montate în partea frontală a elicopterului au permis înregistrarea misiunilor şi, de asemenea, determinarea cu exactitate a numărului de persoane ucise de acesta.

Harry şi-a justificat acţiunile prin atacurile din 11 septembrie din Statele Unite, crezând că duşmanii cu care se lupta în Afganistan sunt cei care au comis o crimă împotriva umanităţii. De atunci, prinţul şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea pentru siguranţa lui.

„Harry nu mai este în armată, dar aceste lucruri sunt încă sensibile, iar pentru cel care caută securitate şi discreţie, tocmai s-a expus în faţa jihadiştilor”, a estimat, la rândul său, maiorul Chip Chapman, intervievat de mass-media britanice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.