Cei 41 de supravieţuitori ai tragediei din Mediterana spun că 500 de oameni ar fi murit luni, când bărcile s-au scufundat, dar Paza de Coastă din regiune nu a putut confirma informaţiile, iar Organizaţia Naţiunilor Unite este sceptică în legătură cu bilanţul, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Supravieţuitorii din Etiopia, Sudan şi Egipt au fost aduşi în oraşul grec Kalamata, unde sunt reţinuţi după ce au fost salvaţi.

Potrivit lor, circa 240 de reugiaţi au fost preluaţi de traficanţi din oraşul libian Tobruk, cu destinaţia Italia.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“Două sute patruzeci dintre noi am plecat din Libia, dar (pe mare – n.r.) traficanţii ne-au pus apoi să urcăm într-o barcă de lemn mai mare, de circa 30 de metri lungime, unde erau deja 300 de oameni”, a povestit somalezul Abdul Kadir.

Sub greutatea oamenilor, barca s-a scufundat.

 “Eu am fost unul dintre puţinii care au reuşit să înoate înapoi către barca mai mică”, spune şi Muaz, din Etiopia. “Soţia şi copilul meu s-au înecat în faţa mea”, a adăugat el.

Supravieţuitorii au fost recuperaţi din apă de un vas cargo, al cărui echipaj a declarat pentru BBC că migranţii au refuzat iniţial să fie predaţi Pazei de Coastă elene, pentru că voiau cu orice preţ să ajungă în Italia.

O femeie somaleză care locuieşte în Egipt a declarat pentru BBC că trei dintre rudele sale, de care nu mai ştie nimic de când au plecat către Europa, joi, au murit.

Însă Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) este sceptică în legătură cu bilanţul de sute de morţi şi a scris pe Twitter că această informaţie pare să fie “inexactă”.

Faptul că barca s-a răsturnat în mare deschisă poate să fi contribuit la lipsa de informaţii clare.

Numărul migranţilor care încearcă să ajungă din Libia în Italia a crescut în ultima perioadă, iar circa 6.000 de oameni şi-au riscat viaţa în călătoria periculoasă în numai trei zile de săptămâna trecută, a anunţat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Circa 180.000 de oameni au încercat să ajungă în Europa pe mare anul acesta, iar aproape 800 dintre ei s-au înecat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.