Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, a respins marţi apelul Ungariei de a negocia cu privire la candidatura ţării sale la NATO, scrie Politico.eu.
"Nu văd niciun motiv pentru a negocia în acest moment", a declarat Billström, răspunzând unei propuneri în acest sens făcute de premierul ungar Viktor Orbán. "Ceea ce sperăm, bineînţeles, este că Ungaria va ratifica aderarea cât mai curând posibil", a adăugat şeful diplomaţiei suedeze.
Într-o scrisoare trimisă marţi omologului său suedez Ulf Krissterson şi obţinută de POLITICO, Orbán i-a cerut o întâlnire şi a subliniat necesitatea unei "încrederi reciproce puternice între Suedia şi Ungaria".
Ungaria şi Turcia sunt singurele ţări care nu au ratificat aderarea Suediei la NATO şi care au ţinut ţara nordică la porţile Alianţei Nord-Atlantice, deşi a depus cererea concomitent cu Finlanda, care a devenit deja membră NATO anul trecut. Între timp, parlamentul Turciei a început să dezbată ratificarea candidaturii Suediei, o decizie fiind aşteptată chiar săptămâna aceasta.
Tobias Billstrom a mai spus, marţi, că Ungaria, spre deosebire de Turcia, nu a prezentat nicio condiţie atunci când Suedia a fost invitată să adere la alianţa militară occidentală, la summitul NATO din 2022 de la Madrid.
Budapesta s-a arătat nemulţumită de criticile pe care i le-a adus Stockholmul în ceea ce priveşte regresul său în materie de democraţie.
"Vă invit să vizitaţi Ungaria cât mai curând posibil pentru a face schimb de opinii cu privire la toate aspectele de interes comun, inclusiv relaţiile noastre bilaterale complexe, viitoarea noastră cooperare în domeniul securităţii şi apărării ca aliaţi şi parteneri, precum şi apropiata preşedinţie ungară a Consiliului Uniunii Europene", a transmis Orban Suediei în scrisoarea obţinută de POLITICO.
Billström a subliniat că tonul "bun" al scrisorii este diferit de cel al unui tweet iniţial al lui Orbán, care suna astfel: "Astăzi am trimis o scrisoare de invitaţie premierului Ulf Kristersson pentru o vizită în Ungaria pentru a negocia aderarea Suediei la NATO".
"Trebuie să vă amintesc că scrisoarea este un lucru, iar ceea ce este scris pe X este altceva", a declarat ministrul suedez. "Salutăm o conversaţie constructivă", a comentat el.
Propunerea bruscă a lui Orbán pentru negocieri vine în condiţiile în care parlamentul Turciei este pregătit să ratifice săptămâna aceasta candidatura Suediei, lăsând Ungaria ca ultima ţară NATO care trage de timp în privinţa cererii Stockholmului de a adera la NATO, urmare directă a invaziei ruse din Ucraina.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.