Autorităţile americane au anunţat că vor dezvăluii identitatea - mult timp ţinută secretă - a unei persoane suspectate că a ordonat unui număr de doi oficiali saudiţi să ajute membri ai comandoului care a comis atentatele de la 11 septembrie 2001, ceea ce ar putea pune Arabia Saudită într-o situaie stânjenitoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rude ale victimelor atentatelor, care dau în judecată Arabia Saudită - pe care o acuză că a oferit un ajutor material Al-Qaida -, au cerut ridicarea secretului care-l protejează pe acest individ.

”Având în vedere natura excepţională a acestui dosar”, poliţia federală (FBI) şi Departamentul Justiţiei au decis să le dea satisfacţie, potrivit unui document trimis judecătorului însărcinat cu dosarul.

Arabia Saudită, care neagă cea mai mică implicare în atentate, a luptat zadarnic să împiedice plângerea să avanseze. În cazul în care responsabilitatea saudită se adevereşte, Arabiei Saudite i-ar putea fi cerute despăgubiri importante.

Între cei 19 piraţi ai aerului care au deturnat avioane de linie, dintre care două au intrat în Turnurile Gemene ale World Trade Center, omorând aproape 3.000 de oameni, 15 erau cetăţeni saudiţi.

Un raport oficial din 2002 a acuzat doi oficiali saudiţi din Statele Unite - Omar al-Bayoumi şi Fahad al-Thumairy - că i-au finanţat pe anumiţi membri ai comandoului. Însă nicio probă nu a susţinut, ulterior, aceste acuzaţii.

Într-un raport de anchetă cenzurat de numeroase informaţii, FBI a relansat în 2012 această ipoteză.

”Există probe care arată că XXX le-a ordonat lui al-Bayoumi şi al-Thumairy să-i ajute pe piraţii” aerului, se arăta în document.

Rudele victmelor au luptat mult timp pentru a primi acces la acest document - în întregime.

Departamentul Justiţiei a acceptat să ridice secretul impus asupra numelui acestui ”terţ” - însă nu şi cel impus asupra celorlalte informaţii din acest raport.

În plus, departamentul a subliniat că fraza respectivă era ”o teorie a anchetatorilor la acea vreme şi nu o descirere obiectivă a faptelor”.

Familiile victimelor au salutat, cu toate acestea, anunţarea declasificării viitoare.

”Este un rezultat bun”, a declarat Terry Strada, care-i reprezintă.

”Însă nu ar fi trebuit să fim nevoiţi să cerşim pentru a obţine această informaţie şi nici să fim lăsaţi în beznă pe tema implicării saudite”, a subliniat ea, într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.