Preşedintele american Joe Biden menţine presiunea asupra Rusiei şi anunţă trimiterea unui număr limitat de militari în Europa de Est, însă nu şi în Ucraina, care nu este un stat membru NATO, relatează AFP.
”Voi trimite trupe americane în Europa de Est şi în state membre NATO în curând, nu mulţi”, a anunţat vineri preşedintele american, fără să facă alte precizări.
Statele Unite au plasat în alertă 8.500 de militari în vederea unei consolidări a NATO.
Joe Biden a reiterat că este exclus să trimită trupe americane în Ucraina, care nu este un stat membru NATO.
O trimitere de trupe în Europa de Est este un mijloc de presiune suplimentară asupra preşedintelui rus Vladimir Putin care, estimează americanii, poate ataca Ucraina în februarie.
Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a estimat că, prin desfăşurarea a peste 100.000 de militrari ruşi la frontera ucraineană, Rusia a adunat suficiente forţe în vederea unei invazii, însă a subliniat că un război între Ucraina şi Rusia ”nu este inevitabil”.
”Mai este timp şi loc de diplomaţie”, a apreciat el.
La Londra, Boris Johnson s-a declarat ”hotărât să accelereze eforturi dplomatice şi să consolideze disuasiunea în vederea evitării unei băi de sânge în Europa”, a anunţat vineri seara o purtătoare de cuvânt a Guvernului.
Boris Johnson urmează să discute, în zilele următoare, cu preşedintele rus Vladimir Putin, înaintea unei vizite în regiune.
”Probabilitatea atacului există, ea nu a dispărut şi nu a fost mai puţin gravă în 2021”, însă ”nu observăm o dezescaladare mai mare faţă de” anul trecut, a apreciat, la rândul său, într-o conferinţă de presă, la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Ukrainian President Zelensky meeting with foreign media now. He says regarding the Russian threat and call with Biden yesterday, “I’m the president of Ukraine and I’m based here and I think I know the details better here.” pic.twitter.com/GEFgxa6VEv
— Christopher Miller (@ChristopherJM) January 28, 2022
”N-avem nevoie de această panică”, a subliniat el, îndemnând Rusia ”să facă paşi pentru a dovedi” că nu trece la atac.
”Cel mai mare risc al Ucrainei” în prezent este ”destabilizarea situaţiei în interiorul ţării”, avertizează el.
Rusia dezminte orice plan de invazie, însă se consderă ameninţată de extinderea NATO de 20 de ani şi de susţinerea Ucrainei de către Occident.
Ea a legat, astfel, o dezescaladare de oprirea politicii extinderii NATO, mai ales în Ucraina, şi de o revenirea a desfăşurărilor militare occidentale la fronterele din 1997.
Însă Statele Unite şi NATO au respins în mod oficial, miercuri, aceste revendicări ruseşti.
Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite ameninţă cu sancţiuni feroce şi fără precedent în cazul unui atac rus în Ucraina.
În acest sens, au fost evocate controversatul gazoduct germano-rus Nord Stream 2 şi accesul Rusiei la tranzacţii în dolari, moneda schimburlor internaţionale.
Bruxellesul şi Washingtonul au anunţat vineri, într-o ”Declaraţie Comună”, că acţionează în vederea furnizării unor ”volume suplimentare de gaze naturale” în Europa, în vederea unei eventuale contracarări a unei ”noi invazii a Ucrainei”.
Statele Unite au sesizat joi Consiliul de Securitate al ONU şi au cerut o reuniune luni, din cauza ”ameninţării clare” pe care Rusia o reprezintă la adresa ”păzii şi securităţii internaţionale”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...