Teste realizate de laboratoare independente americane arată că mai multe produse dezinfectante pentru mâini conţin solvenţi cancerigeni. Cu toate acestea, Administraţia naţională pentru Alimente şi Medicamente (FDA) nu le poate retrage de pe piaţă, neavând autoritate, ci poate doar avertiza consumatorii.
Odată cu pandemia, a crescut consumul de produse dezinfectante, iar oamenii folosesc diverse tipuri, de multe ori fără să analizeze conţinutul acestora.
În Statele Unite, unul dintre cele mai utilizate, produs de Artnaturals, companie cunoscută pentru produse pentru păr şi uleiuri esenţiale, a fost testat pozitiv pentru benzen, dizolvant pe bază de petrol care este interzis în produsele destinate consumatorilor, pentru că este cancerigen.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Laboratorul Valisure a găsit benzen în probele de dezinfectant Artnaturals şi alte branduri şi a depus o petiţie în luna martie cerând FDA să ia măsuri cu privire la acestea. S-a oferit să testeze gratuit alte produse.
O asistentă din Arizona a răspuns apelului şi rezultatul a fost că dezinfectantul pe care îl folosea şi unitatea sanitară la care lucra conţinea benzen la un nivel de 13 părţi pe milion - de mii de ori peste limita EPA (Environmental Protection Agency) de 5 părţi pe miliard pentru apa potabilă, şi de mai mult de şase ori peste cea recomandată de FDA în perioada pandemiei pentru medicamentele eliberate fără prescripţie.
„Toxicitatea benzenului este cunoscută de mai bine de 120 de ani. Are legătură direct cu apariţia leucemiei la oameni. Este în grupul 1 de carcinogeni, se află în fruntea listei FDA de produse chimice ce nu trebuie folosite în producţie”, a declarat David Light, CEO-ul laboratorului care a descoperit contaminarea.
În ultimul an, Valisure a găsit benzen în diverse produse utilizate zilnic, de la creme cu protecţie solară la deodorante şi spray-uri antifungice.
În cazul dezinfectanţilor pentru mâini, organismele de reglementare şi industria au acţionat lent, potrivit experţilor şi consumatorilor.
Asistenta care a testat Artnaturals a scris în martie Walmart, care comercializează produsele, însă compania nu a răspuns niciodată. A lăsat de asemenea comentarii pe pagina de Facebook a Artnaturals, iar compania a răspuns tot în comentarii spunând că ia în calcul acţionarea în judecată a oricărei publicaţii care scrie despre descoperiri.
În octombrie, FDA a publicat o notificare în care anunţa că a descoperit „niveluri de neacceptat de benzen”, precum şi alte chimicale toxice în produsele Artnaturals pentru dezinfectarea mâinilor şi a spus că această companie a ignorat încercările agenţiei de a discuta despre contaminare.
La finalul aceleiaşi luni, Artnaturals a anunţat că va retrage voluntar de pe piaţă unele loturi de Scent Free Hand Sanitizers. Compania a asigurat consumatorii prin FDA că „produsele cumpărate de la Walmart, Target, Costco, RiteAid, Publix, HEB şi Amazon nu au fost afectate”.
Produsul cumpărat de asistentă de la Walmart şi dovedit contaminat nu avea număr de lot.
Artnaturals continuă să susţină că dezinfectanţii săi nu sunt contaminaţi cu benzen. „Din exces de precauţie, Artnaturals a retestat toate produsele pe bază de alcool şi a confirmat că acestea nu conţin impurităţi şi sunt sigure pentru utilizare”, a spus Joseph Nourollah, CEO şi fondator al Artnaturals, într-o declaraţie trimisă NBC News. El nu a răspuns însă altor întrebări adresate legat de testele laboratorului independent.
Pe 4 noiembrie, FDA a transmis că investighează în continuare şi „îndeamnă consumatorii să nu folosească dezinfectanţii Artnaturals pentru mâini”.
„FDA cere companiilor să ancheteze. Este la latitudinea companiei să retragă sau nu şi să definească domeniul de aplicare al retragerii”, a mai spus Light.
Siguranţa produselor dezinfectante pentru mâini „rămâne o prioritate pentru FDA, având în vedere că noi continuăm să le testăm”, a mai transmis agenţia.
Valisure a descoperit niveluri ridicate de benzen şi produse ale unor companii ca Scentsational Soaps & Candles, care le-a retras în aprilie.
FDA a întocmit o listă cu produsele descoperite ca fiind contaminate şi îndeamnă consumatorii care le deţin să le arunce în containere pentru deşeuri periculoase.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...