Administraţia lui Donald Trump şi-a lărgit campania de ”presiune maximă” contra Iranului şi aliaţilor acestuia, impunând - pentru prima oară - sancţiuni unor deputaţi din cadrul mişcării libaneze Hezbollah, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Amine Cherri şi Mohamad Hasan Raad sunt acuzaţi că ”exploatează sistemul politic şi financiar” al Libanului în favoarea mişcării şiite şi Iranului, a subliniat marţi într-un comunicat Departamentul american al Trezoriei.

O a treia persoană sanţionată este Wafic Safa, şeful aparatului de securitate al Hezbollah şi unul dintre cei liderii istorici de rang înalt ai mişcării - un nume greu în politica libanzeză prin trei miniştri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Hezbollahul a denunţat aceste sancţiunii americane, pe care le-a catalogat drept o ”umilire a poporului libanez”.

Donald Trump a făcut din Iranul şiit - pe care-l acuză de destabilizarea Orientului Mijlociu - principala sa oaie neagră. Washingtonul şi-a multiplicat sancţiunile vizând să-i reducă veniturile aât lui, cât şi unor aliaţi regionali precum Hezbollahul, pe care-l consideră drept o organizaţie ”teroristă”.

Mişcarea şiiită ”ameninţă stabilitatea politică  şi economică a Libanului şi regiunii, în detrimentul poporului libanez”, a subliniat subsecretarul Trezoreriei americane Sigal Mandelker.

Această ”campanie de presiune maximă împotriva regimuluii iranian - primul sponsor al terorismului mondial - şi aliaţilor săi a reuşit deja că limiteze susţinera financiară primită de Hezbollah”, şi-a exprimat satisfacţia, la rândul său, într-un comunicat, secretarul de Stat american Mike Pompeo.

ÎN POZĂ CU SOLEIMANI

Amine Cherri, în vârstă de 62 de ani, a fost ales deputat la Beirut în 2005, iar apoi în 2018. Un apropiat al aparatului de securitate şiit proiranian, el este acuzat, de asemenea, că a ameninţat conducători ai unei bănci şi familii ale acestora, după ce instituţia a blocat conturi ale partidului şiit, plasate pe lista sancţiunilor americane.

Trezoreria americană îl prezintă, în comunicatul său, pe Cherri într-o fotografie alături de Ghassem Soleimani, liderul Forţei Qods - aripa însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor iranieni ai Revoluţiei.

La rândul său, Mohamad Hasan Raad ”continuă să acorde prioritate activităţilor Hezbollah şi să ia ostatică prosperitatea Libanului”, apreciază Trezoreria.

Raad, în vârstă de 64 de ani, este liderul grupului parlamentar Hezbollah şi unul dintre ”bătrânii” partidului. El a fost ales prima oară în 1992, în primul scrutin organizat după Războiul Civil care a devastat ţara din 1975 în 1990.

”Fiecare membru al Hezbollah care crede că participă la alegeri să ştie că nu va putea să se ascundă sub acoperirea unui mandat ales”, a comentat pentru presă un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane.

Wafic Safa, un apropiat al liderului Hezbollah Hassan Nasrallah, este acuzat că profită de poziţia sa pentru a introduce în Liban produse de contrabandă, ”inclusiv droguri ilegale şi armament”, şi pentru a facilita deplasările cadrelor ”Partidului lui Allah”.

ZARIF ÎN VIZOR

Înfiinţat la începutul anilor '80 cu susţinrea Teheranului, Hezbollahul libanez a purtat mai multe războaie cu Israelul, în sudul Libanului, şi încarnează doctrina ”rezistenţei” faţă de statul evreu, un aliat apropiat al Washingtonului.

Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul nuclear semant în 2015 la Viena de Iran şi marile puteri. De atunci, el a impus un regim sever de sancţiuni economice, cu scopul de a obliga Teheranul să renegocieze un text.

Preşedintele american a avertizat din nou Iranul, marţi, după decizia Teheranului de a nu-şi mai respecta unul dintre angajamentele prevăzute în acest acord internaţional pe care europenii încearcă să-l salveze.

Şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif se află, de asemenea, în vizorul americanilor.

”Este clar că studiem diverse căi de sancţionare suplimentară (iar) ministrul Zarif râmâne o persoană de interes-cheie”, a declarat un oficial de rang înalt de la Trezorerie.

În total, 50 de membri şi entităţi cu legături cu Hezbollah au fost plasate în 2017 pe lista sancţiunilor americane cu privire la terorism.

”O distincţie între aripa militară şi politiică a Hezbollah este artificială - ceea ce (mişcarea) însăşi recunoaşte”, a apreciat Pompeo, îndemnând aliaţii Statelor Unite ”să desemneze Hezbollahul în întregul său drept organizaţie teroristă”.

Uniunea Europeană (UE) clasează drept ”teroristă” doar aripa armată a mişcării şiite Hezbollah.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.