Statele Unite urmează să-i desemneze din nou pe rebelii huthi din Yemen drept o entitate ”teroristă”, în urma unor atacuri vizând nave comerciale la Marea Roşie, scrie presa americană, relatează AFP.
Anunţul, care urmează să fie făcut miercuri, intervine în contextul în care armata americană a efectuat marţi atacuri în Yemen vizând patru rachete rebele aparţinând huthi, considerate ca reprezntând o ”ameninţare iminentă” la adresa navelor comerciale şi militare, potrivit unui oficial american.
Die linken Solidaritätsbekundungen in Richtung jemenitischer Huthi-Rebellen auf der Luxemburg-Liebknecht-Demo letzen Sonntag: „Yemen, Yemen, make us proud - turn another ship around!“, erwidert der Iran-Proxy brüderlich mit Hitlergruß und „Tod Israel“-Rufen pic.twitter.com/NZeed0KKbn
— Thorsten S. (@th_so2) January 16, 2024
Aceasta este cea de a treia operaţiune - în mai puţin de o săptămână - desfăşurată de către Statele Unite împotriva huthi, care ţintesc nave în largul Yemenului, cea mai săracă ţată din Peninsula Arabică, în semn de solidaritate, anunţă ei, cu palestinienii din Fâşia Gaza, asediată şi bombardată în mod intensiv de Israel.
SULLIVAN LA DAVOS: ”NU VREM UN RĂZBOI REGIONAL”
Rebelii au vizat marţi încă o navă comercială, potrivit Comandamentului Militar American în Orientul Miojlociu (CENTCOM).
Săptămâna trecută, atacuri americano-britanice au ţintit aproape 30 de locuri în Yemen.
Forţe americane au atacat radare şi infrastructuri de drone şi rachete, alimentând temeri cu privire la o extindere a Războiului din Fâşia Gaza.
Luna trecută, Statele Unite au creat o Forţă Navală multinaţională cu scopul de a proteja navele la Marea Roşie, o cale tranzit considerată esenţială şi care reprezintă 12% din comerţul mondial.
”Noi nu vrem un război regional, nici vorbă”, a declarat marţi consilierul în probleme de securitate naţională al casei Albe Jake Sullivan, la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos.
”Căutăm să oprim extinderea zonflictului şi să creăm condiţiile unei dezescaladări”, a dat el asigurări.
Huthi fac parte din ceea ce numesc ”axa rezistenţei” împotriva Israelului, din care fac parte grupări susţinute de Iran, ca mişcările islamiste palestiniană Hamas şi libaneză Hezbollah.
PIESE DE RACHETE BALISTICE ŞI DE CROAZIERĂ IRANIENE DESTINATE HUTHI, CONFISCATE
Armata americană a anunţat marţi că a confiscat, pe o ambarcaţiune, la Marea Arabiei, piese de rachete iraniene destinate rebelilor huthi, prima confiscare de acest tip de la începutul atacurilor huthi vizând nave comerciale.
”Este prima confirscare de armament convenţional avansat (ACW) letale furnizate de Iran huthi de la începutul atacurilor huthi împotriva unor nave comerciale în noiembrie 2023”, a anunţat într-un comunicat Statul Major al Armatei americane (US Army).
Ambarcaţiunea, considerată periculoasă, a fost scufundată.
Această operaţiune - care a avut loc la 11 ianuarie - a permis confiscarea de armament - ”piese de rachete balistice şi de croazieră”, se arată în comunicat.
Statul Major anunţă că doi militari din Marina americană (US Navy), daţi dispăruţi în largul coastei Somaliei de doi seara, au luat parte la operaţiune.
Este vorba despre doi membri ai Navy Seals, o forţă de comando de elită.
”Căutări intensive” sunt în curs în vederea localizării celor doi militari, a anunţat comandantul Comandamentului Militar American în Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi de Sud (CENTCOM), Michael Kurilla.
Cei doi Seals se aflau în misiune, în cadrul Flotei a V-a americane, care operează într-o zonă vastă care include Golful Persic, Matrea Roşie, Golful Oman şi părţi ale Oceanului Indian.
Cartierul general al Flotei a V-a se află la Manama, în Bahrain.
Piesele de rachetă au fost confiscate la bordul unei ambarcaţiuni locale (dhow) - un velier arab manevrat de către un echipaj de 14 persoane.
Ambarcaţiunea a fost scufundată, a anunţat Statul Major american.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...