Statele Unite avertizează în mod oficial întreprinderi să nu recruteze informaticieni nord-coreeni înalt calificaţi, care se dau drept străini, ale căror venituri finanţează ”programe de înarmare” interzise ale Coreei de Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Phenianul ”a desfăşurat mii de specialişti înalt calificaţi în tehnologiile informaţiei în întreaga lume, care câştigă bani pentru Coreea de Nord, contribuind la programele sale de înarmare şi încălcând sancţiunile Statelor Unite şi ONU”, acuză în acest”avertisment” departamentele de Stat şi al Trezoreriei şi poliţia federală (FBI).

Acest ”avertisemnt” intervine în contextul în care puterea nord-coreeană, care nu a dat curs unor îndemnuri la o reluare a negocierilor în vederea unei dezarmări nucleare, repetate de către Washington, îşi multiplică tiruri de rachetă, care încalcă sancţiuni internaţionale şi care ar putea, potrivit Guvernului american, să efectueze în curând un prim test nuclear din 2017 încoace.

ANGAJAŢI LA DISTANŢĂ

Angajaţi adesea la distanţă, aceşti informaticieni îşi ascund, în general, naţionalitatea nord-coreeană, prezentându-se drept străini şi adesea ca lucrând la distanţă, din Statele Unite, precizează autorităţile americane.

Ele detaliază modul în care operează aceşti agenţi ”incognito”: ei ”cumpără acces la un cont” de retransmisie, ”pentru a-şi masca identitatea”, iar apoi prezintă date de identificare ”false sau falsificate” pentru a obţine ”conturi pe platforme de lucru freelance” şi ”plată online”, după care obţin un post.

Autorităţile americane oferă câteva sfaturi cu privire la indicii care le permit întreprinderilor să-i descopere: conexiuni multiple la un cont de la diverse adrese IP într-o perioadă scurtă de timp, transferuri de bani frecvente prin platforme de plată - mai ales în conturi bancare din China - sau cereri de plată în monede virtuale.

Angajarea acestor nord-coreeni expune angajatorul ”multor riscuri”, inclusiv ”furtului proprietăţii intelectuale şi datelor” şi unor ”consecinţe legale” cu privire la ocolirea sancţiunilor internaţionale, avertizează un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Aceşti ”informaticieni” pot, potrivit Washingtonului, ”să profite de un acces privilegiat, obţinut în munca lor, în scopuri ilegale, de exemplu să permită atacuri cibernetice ale altor actori nord-coreeni”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.