Statele Unite au trimis un portavion american şi grupul acestuia, dar şi bombardiere strategice de tip B-52 la Golful Persic din cauză că iranienii s-au arătat ameninţători, a declarat joi preşedintele american Donald Trump, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Erau foarte ameninţători”, a declarat locatarul Casei Albe într-o discuţie cu jurnalişti, potrivit AFP.

El a reafirmat, de asemenea, că este ”deschis la discuţii cu Teheranul”, potrivit agenţiei franceze.

”Avem informaţii despre care nu vreţi să ştiţi”, le-a spus el jurnaliştilor, citat de AP.

Trump a declarat că i-ar plăcea ca iranienii să-l sune, dar l-a acuzat pe fostul secretar de Stat democrat al lui Barack Obama John Kerry că i-a sfătuit să nu o facă.

El l-a acuzat pe Kerry de încălcarea Legii Logan (Logan Act), potrivit căreia persoane din afara Guvernului comit o infracţiune negociind cu alte ţări.

Fostul şef democrat al diplomaţiei americane este necesar să fie inculpat în acest sens, a îndemnat preşedintele republican.

Consilierul Casei Albe în probleme de securitate naţională John Bolton a anunţat duminică noaptea (ora locală) că Statele Unite trimit grupul antiaerian USS Abraham Lincoln şi o forţă alcătuită din bombardiere strategice de tip B-52 în Orientul Mijlociu.

Riscul unei confruntări militare cu Iranul există ”mereu”, a apreciat preşedintele Statelor Unit.

Însă ”sper să nu se întâmple”, a adăugat el.

”DIVERGENŢE”

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat ”divergenţe de opinie cu Statele Unite” în evaluarea impasului nuclear iranian, subliniind că Europa este esenţială în înfruntarea acestei crize.

”Noi nu suntem în favoarea escaladării unei situaţii, ci a recurgerii la alte mijloace diplomatice”, a declaat ea la Sibiu, într-o conferinţă de presă, după summitul informal european din România.

”Noi ne cunoaştem limitele, darcu cât mai unită este Europa - aceasta a fost poziţia comună aici -, cu atât există şanse mai mari ale unor soluţii din dialog”, a insistat ea.

”NEJUSTIFICATE”

Grupul parlamentar al mişcării islamiste libaneze Hezbollah a criticat dur Statele Unite din cauza noilor sancţiuni impuse Iranului, pe care le-a catalogat ”nejustificate”.

Acţiunile Washingtonului împotriva Teheranului arată ”tendinţa tiranică şi dictatorială” a administraţiei americane, a denunţat joi grupul.

Hezbollahul, susţinut şi înarmat de Iran şi prezent în Guvernul şi Parlamentul libaneze, este vizat de sancţiuni americane de mulţi ani.

Sancţiunile unilaterale ale Americii încalcă dreptul internaţional, iar Statele Unite ”se poartă în conformitate cu legea junglei”, a denunţat grupul.

Iranul are puterea să se apere, avertizat el.

USS ABRAHAM LINCOLN A TRAVERSAT CANALUL SUEZ

Portavionul USS Abraham Lincoln a traversat Canelul Suez şi se îndreaptă către Golful Persic, în contextul escaladării tensiunilor cu Iranul, a anunţat directorul autorităţii portuare egiptene.

Directorul autorităţii Canalului Suez, Mohab Mameesh, a declarat pentru agenţia egipteană oficială de presă Mena că a monitorizat joi  traversarea canalului de către portavion.

Potrivit Mena, Mameesh s-a întâlnit, de asemenea, cu ataşatul militar american la Cairo, generalul Ralph Groover, care a efectuat o vizită la Canalul Suez pentru a verifica situaţia navei americane de război.

Casa Albă a trimis duminică portavionul şi bombardiere B-52 la Golful Persic.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a ameninţat miercuri că Iranul ar putea să înceapă să îmbogăţească stocul de uraniu la un nivel apropiat de cel militar şi a dat un ultimatum în acest sens de două luni.

”UN ACORD BUN”

Preşedintele francez Emmanuel Macron consideră că Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian este necesar să fie salvat şi i-a îndemnat pe semnatarii pactului să facă totul pentru a se asigura că republica islamică îl respectă.

”Iranul trebuie să rămână în acord, iar noi trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a ne asigura că (Teheranul) rămâne în” acord, a declarat Macron joi, la Sibiu, la un summit informal european în România.

El a salutat Acordul de la Viena, care limitează ambiţiile nucleare ale Teheranului, drept ”un acord bun”.

Însă şeful statului francez a apreciat că acest text este necesar să fie completat prin alte pacte cu privire la programul balistic iranian şi la presupusul rol destabilizator al Iranului în Orientul Mijlociu.

În contextul tensiunilor între Washington şi Teheran din ultimele zile, Macron i-a îndemnat pe semnatarii Acordului de la Viena să nu se lase prinşi în vreo escaladare” şi ”să veghem în comun la securitatea noastră colectivă”.

ESCALADARE

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat joi Iranul să respecte acordul internaţional care limitează ambiţiile nucleare ale republicii islamice şi a subliniat că intenţionează să-şi continue relaţiile comerciale cu Teheranul în pofida sancţiunilor impuse de Statele Unite.

Marile puteri europene, membre UE, Marea Britanie, Franţa şi Germania au subliniat joi că ”iau notă cu mare îngrijorare de declaraţia Iranului cu privire la angajamentele sale” în cadrul acordului nuclear.

”Rămânem deplin ataşate menţinerii şi implementării depline” a Acordului de la Viena, aprobat de Consiliul de Securitate al ONU.

Administraţia Trump a retras America din acest acord în urmă cu un an.

Puterile europene şi-au exprimat ”regretul faţă de reimpunerea sancţiunilor” Statelor Unite şi subliniază că rămân ”hotărâte să-şi continue eforturile în vederea continuării comerţului legitim cu Iranul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.