Premierul din Quebec, Francois Legault, a declarat joi că tabăra de la Universitatea McGill din Montreal ar trebui desfiinţată pe măsură ce mai mulţi studenţi construiesc tabere pro-palestiniene în unele dintre cele mai mari universităţi din Canada, cerând să se retragă din grupurile cu legături cu Israelul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Protestele canadiene au loc în timp ce poliţia a arestat sute de persoane în campusurile americane, iar numărul morţilor în Gaza a crescut.
Deşi McGill a cerut intervenţia poliţiei, forţele de ordine nu au intervenit joi pentru a desfiinţa tabăra şi au transmis joi seară că monitorizează situaţia.
De asemenea, studenţii au înfiinţat tabere în unităţi de învăţământ canadiene, inclusiv Universitatea din Toronto, Universitatea din Columbia Britanică şi Universitatea din Ottawa.
"Vrem ca tabăra să fie desfiinţată. Avem încredere în poliţie, îi lăsăm să-şi facă treaba", a spus un purtător de cuvânt al lui Legault.
A existat, de asemenea, o contramanifestaţie pro-Israel la Montreal joi. Cele două grupuei au fost ţinute separate.
Joi dimineaţă, studenţii de la Universitatea din Toronto şi-au înfiinţat o tabără într-un spaţiu din campusul şcolii, unde aproximativ 100 de protestatari s-au adunat cu zeci de corturi.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, tabăra va rămâne până când universitatea îşi va dezvălui investiţiile, se va renunţa la orice susţine ceea ce ei numesc ”apartheid-ul israelian, ocupaţia şi colonizarea ilegală a Palestinei” şi va pune capăt parteneriatelor cu unele instituţii academice israeliene.
Israelul spune că nu participă la apartheid şi că atacul său asupra Gazei nu constituie genocid.
Un purtător de cuvânt al universităţii a declarat pentru Reuters că este „în dialog cu protestatarii” şi că tabăra „nu perturbă activităţile universitare curente”.
 
Studentă absolventă a Universităţii din Toronto şi purtătorul de cuvânt al taberei, Sara Rasikh, a declarat pentru Reuters că vor rămâne până când cererile lor vor fi îndeplinite.
„Dacă aceasta este singura modalitate de a ne face auzită vocea, atunci suntem dispuşi să facem asta”, a spus ea.
Unele grupuri evreieşti au acuzat protestatarii că sunt antisemiţi. Organizatorii neagă această acuzaţie, menţionând că unii protestatari sunt evrei.
Solicitat să comenteze cu privire la tabere, biroul premierului Justin Trudeau a subliniat o declaraţie pe care a făcut-o marţi, spunând că „Universităţile sunt locuri de învăţare, sunt locuri pentru libertatea de exprimare... dar asta funcţionează doar dacă oamenii se simt în siguranţă în campus. Chiar în acest moment... studenţii evrei nu se simt în siguranţă”.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.