Julia Reda, europarlamentar din partea Partidului Piraţilor din Germania, a declarat miercuri pentru News.ro că negocierile pe propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală, care ar trebui să se încheie joi, au intrat într-un blocaj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul a stârnit o dispută fără precedent între artişti şi editori de presă, pe de o parte, şi giganţii online, pe de altă parte. 

Reda, care s-a declarat anul trecut împotriva adoptării acestei Directive - afirmând că susţine interesele europenilor utilizatori de internet şi temându-se că drepturile fundamentale şi startup-urile online riscă să sfârşească prin a fi victime colaterale în această luptă - a declarat acum că aceasta cuprinde mai multe puncte „pozitive” care merită adoptate.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Reda a explicat că singurul lucru asupra căruia s-a căzut de acord, miercuri, a fost să mai aibă şi după-amiază o rundă de discuţii.

„Axel Voss (PPE, raportor Comisia pentru afaceri juridice) încearcă să o ducă mai mult în direcţia proprietarilor drepturilor de autor, iar Consiliul a fost destul de clar că au mers în această direcţie cât de mult au putut. Cred că, pe anumite puncte, alţi negociatori din Parlament nu sunt de acord, de exemplu pe problema conţinutului generat de utilizator. Avem excepţia UGC (user generated content, n.r.) adoptată în mai multe comisii din PE şi a fost respinsă doar cu un vot în Comisia pentru afaceri juridice. Cred că poate fi mai flexibilă decât până acum”, a declarat Reda.

Dacă va exista un acord în urma trialogului, va exista un vot în Comisia pentru afaceri juridice pentru a-l confirma, iar acesta va avea loc, cel mai probabil, luni.

Nu va exista o decizie formală. După ce comisia va confirma, la fel şi statele membre, va exista un vot final în Parlament, iar acest lucru se va întâmpla în luna aprilie, cel mai devreme.

„Există posibilitatea să fie respinsă, chiar dacă ajungem la un acord săptămâna aceasta. Au existat multe proteste din partea oamenilor faţă de Articolul 13, în special, aşadar, cred că domnul Voss trebuie să aibă grijă să nu meargă prea departe. În acest moment, negocierea pe acest articol este în impas, pentru că domnul Voss nu vrea să accepte nicio excepţie”.

Europarlamentarul german a mai explicat: „Formal, Comisia nu trebuie să accepte, este suficient dacă sunt de acord Parlamentul şi Consiliul, dar dacă CE este cu adevărat împotrivă, poate să decidă retragerea Directivei”.

Voss doreşte să facă Articolul 13 mult mai sctrict privitor la micile companii, care să fie tratate la fel ca giganţi precum YouTube. „Nu sunt sigură ce încearcă să realizeze, dar mi se pare că încearcă să facă orice pentru a face pe plac anumitor grupuri de creatori, deţinători de drepturi, care au spus că textul Consiliului nu este suficient de sever”. Reda este convinsă că Voss nu va avea succes cu această „strategie”, dar recunoaşte că „există elemente pozitive în Directivă şi îmi doresc ca ele să fie adoptate, iar acum este neclar dacă va exista o Directivă”.

Negocierile au fost blocate luna trecută, după ce statele UE nu au reuşit să treacă peste neînţelegeri. Ideea ca şi micile companii să se supună legii a fost una dintre ele, iar criticii dau vina pe Google şi alte companii că au făcut lobby în acest sens.

Comisia Europeană, care a demarat această dezbatere în 2016, a transmis că modificarea legii va proteja moştenirea culturală a Europei. Directiva poate schimba balanţa puterii între producătorii muzicali, de ştiri şi film şi site-urile dominante care găzduiesc munca lor.

Cel mai disputat este articolul 11 - care prevede ca ziarele, revistele şi agenţiile de presă să fie plătite de companiile de internet precum Google şi Microsoft Corp. care publică extrase din munca acestora. Un alt articol care a stârnit controverse este al 13-lea - care cere platformelor ca YouTube şi Instagram să instaleze filtre care să blocheze încărcarea de către utilizatori a materialelor care se supun drepturilor de autor, fiindu-le solicitată încheierea unui acord cu deţinătorii drepturilor pentru muzică şi filme.

Pe 12 septembrie 2018, Parlamentul European a votat în favoarea Directivei Drepturilor de Autor, cu un avantaj de aproximativ 200 de voturi.

(Corespondenţă de la Strasbourg de Patricia Marinescu)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.