Stocurile de uraniu îmbogăţit acumulate de Iran au ajuns, la jumătatea lui mai, la 3.809,3 kilorgrame şi depăşesc de-acum de 18 ori limita autorizată prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), consultat de AFP.
Potrivit unor estimări AIEA, rezervele totale de uraniu îmbogăţit ale Teheranului au crescut la 3.809,3 kilograme la jumătatea lui mai, de la 3.197,1 kilograme în februarie, cu mult peste plafonul de 202,8 kilograme - sau 300 de kilograme echvalent UF6, la care Republica islamică s-a angajat prin acord.
Iranul şi-a crescut, de asemenea, stocul de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% la 238,4 de kilograme, de la 182,1 kilograme, cât era anterior.
Acest nivel - peste nivelul de 3,67% stabilit prin Acordul de la Viena - permite teoretic producerea unor izotopi radicali, folosiţi în diagnosticarea anumitor cancere.
Republica islamică dispune totodată de 43,1 kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, un prag apropiat de nivelul de 90% necesar în producerea unei bombe. Anterior, Iranul deţinea 33,2 kilograme de uraniu îmbogăţit la acest nivel.
Acest raport urmează să fie analizat în cadrul unui Consiliu al Guvernatorilor AIEA, săptămâna viitoare, în contextul în care negocieri în vederea uneisalvări a Acordului de la Viena se află într-un punct mort.
Acordul este muribund după ce Donald Trump a retras în 2018 Statele Unite din acest pact şi a restabilit şi multiplicat sancţiuni impuse Teheranului.
Iranul s-a retras, la rândul său, treptat, din restricţii impuse prin document programului nuclear iranian, însă neagă că vrea să se doteze cu bomba atomică.
Alegerea lui Joe Biden la Casa Albă a permis o relansare, în primăvara lui 2021, la Vena, a unor eforturi în vederea unei relansări a Acordului, însă aceste negocieri s-au oprit în pofida mai multor anunţuri cu privire la iminenţa unui compromis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...