Teheranul aşteaptă un răspuns din partea Statelor Unite la ”soluţii” discutate cu negociatorul Uniunii Europene (UE) însărcinat cu coordonarea negocierilor în dosarul nuclear iranian, în vederea unei ieşiri din impas şi restabilirii Acordului de la Viena din 2015, anunţă luni un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, relatează AFP.
Coordonatorul UE Enrique Mora a discutat timp de două zile cu negociatorul-şef iranian în dosarul nuclear Ali Bagheri, la Teheran, săptămâna trecută.
Acest lucru a determinat UE să anunţe că negocierile au fost ”redeschise”.
Aceste negocieri - care vizează atât o revenire a Statelor Unite în Acordul de la Viena, încheiat în 2015 de către Iran cu marile puteri, cât şi o coformare deplină a Republicii islamice la prevederile documentului - se aflau într-un punct mort de aproximativ două luni.
”Negocieri serioase şi axate pe rezultate au avut loc, dar şi iniţiative din partea Iranului”, declară presei un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh, fără să ofere detalii.
”Dacă Statele Unite răspund anumitor soluţii propuse, ne putem afla într-o poziţie în care toate părţile se întorc la Viena”, unde au loc aceste negocieri, precizează el în această conferinţă de presă săptămânală.
Washingtonul, în schimb, a adoptat un ton mai puţin oprimist.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, declara vineri că, ”în acest stadiu, un acord rămâne departe a de a fi sigur”.
”Iranul este cel care decide dacă vrea să încheie un acord rapid”, sublinia el.
Iranul a angajat negocieri directe cu Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi China, în vederea unei relansări a Acordului de la Viena, menit să încadreze programul nuclear iranian.
Statele Unite participă la aceste negocieri în mod indirect.
Acordul din 2015 a permis Iranului să beneficieze de o relaxare a sancţiunilor, în schimbul unor restricţii ale programului său nuclear, cu scopul de a împiedica Teheranul să dezvolte arma nucleară, un lucru pe care această ţara a negat mereu că ar vrea să-l facă.
Însă o retragere unilaterală a Statelor Unite din acord, în mai 2018, de către Donald Trump, şi o reimpunere şi multiplicare a unor sancţiuni economice dure, au determinat Iranul să revină asupra angajamentelor pe care şi le-a asumat prin acord.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...