Statul olandez este parţial responsabil de uciderea a 350 de musulmani în masacrul de la Srebreniţa, în 1995, potrivit unei hotărâri pronunţate marţi de Curtea de Apel de la Haga, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Curtea consideră că statul olandez a acţionat ilegal” şi ”condamnă statul să plătească o despăgubire parţială” familiilor victimelor, a declarat judecătorul Gepke Dulek.

Căştile Albastre olandeze au facilitat despărţirea unor bărbaţi şi băieţi musulmani ”ştiind că exista un risc real ca ei să fie supuşi unui tratament inuman de către sârbii din Bosnia”, a adăugat judecătorul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Curtea de Apel de la Haga a confirmat astfel că Olanda este în parte responsabilă de moartea celor peste trei sute de musulmani care au fost expulzaţi dintr-o bază olandeză ale cărei împrejurimi fuseseră cucerite de trupe bosniaco-sârbe, în 1995, în sectorul Srebreniţa, în estul Bosniei.

Hotărârea confirmă o hotărâre pronunţată în 2014, potrivit căreia trupele olandeze de menţinerea păcii ar fi trebuit să ştie că musulmanii care căutau refugiu în baza lor, în localitatea Potocari, aveau să fie asasinaţi de trupe bosniaco-sârbe în cazul în care-i expulzau, ceea ce au făcut.

ENCLAVĂ SUB PROTECŢIA ONU

Enclava Srebreniţa se afla sub protecţia ONU atunci când a fost cucerită, pe 11 iulie 1995, de forţe sârbe din Bosnia ale generalului Ratko Mladici. Căştile Albastre olandeze nu le-au opus rezistenţă.

Etnici sârbi din Bosnia au asasinat, ulterior, aproape 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani.

Peste 100 de militari olandezi şi-au exprimat voinţa, la sfârşitul lui septembrie 2016, să depună plângere tot împotriva statului, pentru că i-a trimis să îndeplinească o ”misiune imposibilă”.

Războiul din Bosnia s-asoldat cu peste 100.000 de morţi, iar aproximativ două milioane de oameni s-au refugiat sau au fost strămutaţi.

Procesul lui Ratko Mladic, judecat pentru genocid,, crime împotriva umanităţii şi crime de război este în curs la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.