Statul american New York urmează să examineze problema delicată şi controversată a acordării unor compensaţii financiare pentru a compensa moştenirea sclaviei şi rasismului împotriva afroamericanilor, după ce această idee şi-a croit drum în California, anunţă guvernatoarea democrată Kathy Hochul, relatează AFP.
”La New York, ne place să credem că suntem de partea bună a istoriei, că sclavia era o creaţie a Sudului statelor confederate”, a declarat marţi guvernatoarea celui de-al patrulea cel mai populat stat american, cu 20 de milioane de locuitori, care include megalopolisul New York şi regiuni rurale până la frontiera cu Canada.
New York Gov. Kathy Hochul signed a bill to form a commission to study what slavery reparations would look like in the state. pic.twitter.com/yFujCHzSfJ
— USA TODAY (@USATODAY) December 19, 2023
Însă. ”înainte de Revoluţia americană (din 1776), în oraşul New York existau mai mulţi africani aserviţi decât în orice alt oraş, cu excepţia Charleston, în South California, iar populaţia africanilor aserviţi reprezenta 20% din populaţia New Yorkului”, subliniază ea în acest comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Kathy Hochul a promulgat o lege adoptată în iunie de Congresul local şi a dat dat astfel undă verde unei Comisii de experţi însărcinată ”să examineze moştenirea sclaviei şi discriminărilor ulterioare ale populaţiilor cu descendenţă africană” şi impactul lor - în continuare actual -, de exemplu asupra accesului la locuinţe şi educaţie sau încarcerări, se arată în acest comunicat oficial.
Sclavia a fost abolită în statul New York în 1827, înainte să fie abolită la nivel federal în Statele Unite, în 1865, însă ”a făcut parte integrantă din dezvoltarea statului New York”, iar ”consecinţele sale (...) pot fi observate în continuare astăzi”, subliniază statul.
Comisia are ca sarcină - cel mai târziu la un an după prima sa reuniune - să prezinte propuneri ”de acţiuni în vederea remedierii acestor vechi inegalităţi”.
California, solid ancorată la stânga, a fost primul stat american care a înfiinţat un astfel de comitet, după valul de manifestaţii antirasiste provocate de uciderea în 2020, la Minneapolis, a lui George Floyd, un afroamerican ucis de către un poliţist alb.
Raportul acesteui comitet, predat în iunie, a recomandat statului să plătească reparaţii financiare comunităţilor victime ale acestor discriminări.
În martie, oraşul San Francisco, care se află în California, a fost teatrul unui scandal aprins după prezentarea în Consiliul Municipal a unui plan de ”reparaţii” în vederea compensării rasismului sistemic, prin care se popunea să se dea un cec de cinci milioane de dolari fiecărui afroamerican din oraş.
Opoziţia republicană denunţa atunci acest oroiect drept ”absurd” şi nerealist din punct de vedere bugetar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.