Statele Unite vor cheltui sute de milioane de dolari pentru a consolida răspunsul naţional la gripa aviară, a anunţat vineri administraţia demisionară a preşedintelui Joe Biden, cu doar câteva zile înainte de învestirea lui Donald Trump, potrivit AFP.
Finanţarea în valoare de 306 milioane de dolari va sprijini programele naţionale, de stat şi locale de pregătire şi supraveghere, precum şi cercetarea medicală împotriva virusului H5N1.
"Chiar dacă riscul pentru oameni este scăzut, ne pregătim în continuare pentru orice scenariu posibil", a declarat secretarul american al sănătăţii, Xavier Becerra.
"Pregătirea este cheia pentru a menţine americanii sănătoşi şi ţara noastră în siguranţă", a adăugat el.
Statele Unite au detectat 66 de cazuri de gripă aviară la om de la începutul anului 2024, iar mai multe ar fi putut fi nedetectate, potrivit autorităţilor.
Nu s-a observat nicio răspândire a bolii de la o persoană la alta, însă nivelul de circulaţie a virusului îi îngrijorează pe cercetători.
Riscul este ca aceasta să se amestece cu gripa sezonieră, putând declanşa o pandemie mortală, precum cele din 1918 şi 2009.
Anunţul vine într-un moment în care apar îngrijorări cu privire la modul în care administraţia Trump va face faţă ameninţării.
Preşedintele ales a declarat revistei Time în aprilie că va desfiinţa biroul de la Casa Albă însărcinat cu pregătirea răspunsului la următoarea pandemie, înfiinţat sub administraţia lui Joe Biden - deşi nu este clar dacă va putea face acest lucru, deoarece organismul a fost creat de Congres.
Alegerea sa pentru funcţia de secretar de stat al sănătăţii, Robert Kennedy Jr, este de notorietate sceptic cu privire la vaccinuri şi a promis să reformeze agenţiile de sănătate.
De asemenea, Kennedy Jr a promovat laptele crud ca vector al gripei aviare.
Administraţia Biden a fost, de asemenea, criticată pentru răspunsul său la gripa aviară, pe care unii îl consideră insuficient.
Într-un raport publicat în decembrie, Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, un institut de cercetare cu sediul la Washington, a criticat „supravegherea incompletă” şi „coordonarea lentă” a autorităţilor.
O altă sursă de îngrijorare este că virusul gripei aviare ar fi suferit mutaţii în organismul unui pacient american pentru a se adapta la tractul respirator uman, după cum au anunţat autorităţile sanitare americane la sfârşitul lunii decembrie.
De asemenea, autorităţile sanitare monitorizează îndeaproape creşterea numărului de cazuri de gripă aviară la feline, ceea ce ar putea expune proprietarii acestora la „riscul” de a contracta boala prin contact apropiat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.