Statele Unite au de-acum - după ce Donald Trump a ratificat legea finanţării militare aferente lui 2020 - o Forţă spaţială (US Space Force), care urmează să fie însărcinată să asigure dominaţia Statelor Unite în acest nou teren de război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Spaţiul este noul front de răboi al lumii”, a declarat preşedintele american în ceremonia de promulgare.

”Este ceva incredibil. este un mare pas”, a apreciat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dragă preşedintelui american - care s-a lovit iniţial de o rezistenţă aprigă la Pentagon -, Forţa spaţiului devine a şasea armă a armetei americane, după Forţele terestre (US Army), Forţele aeriene (US Air Force), Marină (US Navy), Corpul Puşcaşilor Marini (US Marine Corps, USMC) şi Paza de Coastră (US Coast Guard, USCG).

”Dependenţa noastră faţă de echipamente în spaţiu a crescut mult, iar azi spaţiul a devenit un teren de război cu drepturi depline”, a declarat secretarul american al Apărării Mark Esper.

”Păstrarea dominaţiei americane în acest teatru este de-acum misiunea Forţei spaţiale a Statelor Unite”, a subliniat el.

Dominaţia Statelor Unite în spaţiu este ameninţată de China şi Rusia, care şi-au dezvoltat capacităţile tehnologice. Ameninţările merg de la bruiajul comunicaţiilor şi sateliţilor GPS, până la atacarea cu o rachetă de tip sol-aer a unui satelit, lucru pe care China l-a testat cu succes în 2007, potrivit Pentagonului.

În China şi Rusia, ”credem că spaţiul este călcâiul lui Ahile (al Statelor Unite), ceea ce le dă un avantaj asimetric faţă de Statele Unite”, aprecia în august adjunctul secretarului Apărării însărcinat cu politica spaţială Steve Kitay.

Aşa cum Corpul Puşcaşilor Marini este plasat sub autoritatea US Navy, Forţa spaţială va fi plasată sub autoritatea secretarului US Air Force şi va fi condusă de un Comandant al operaţiunilor spaţiale, care se va afla sub autoritatea directă a secretarului Apărării.

Şeful Pentagonului a comparat naşterea acestei noi forţe americane cu cea a US Air Force, separată de Forţele terestre în 1947.

FĂRĂ UNIFORMĂ DEOCAMDATĂ

În august, preşedintele american a înfiinţat deja Comandamentul Militar al Spaţiului, intitulat "Spacecom", care a devenit al 11-lea comandament militar la Pentagon, echivalentul de exemplu al CENTCOM, însărcinat cu operaţiunile militare americane în Orientul Mijlociu, sau SOUTHCOM, însărcinatcu America Latină.

Activităţile administrative şi operaţionale ale Pentagoului sunt împărţite în mod clar în două categorii - recurtarea, formarea şi gestionarea revin ramurilor armatei, în timp ce operaţiunile militare sunt plasate în responsabilitatea comandamentelor militare.

Forţa spaţiului urmează să aibă iniţial 16.000 de militari şi civili, însărcinaţi deja cu operaţiuni legate de spaţiu în cadrul US Air Force, a anunţat secretara US Air Force Barbara Barrett.

Forţa urmează să fie condusă de către generalul Jay Raymond, care este în prezent comandantul SPACECOM.

Obiectivul este ca în ea să fie integraţi treptat militarii şi civilii însărcinaţi cu spaţiul, care erau până acum ataşaţi armatei terestre şi US Navy, a precizat Barbara Barrett într-o conferinţă de presă la Pentagon.

Bugetul forţei este limitat, pentru moment, de aproximativ 40 de milioane de dolari în anul fiscal 2020 - care a început în octombrie - şi este dstinat înfiinţării Forţei spaţiului.

Congresul a dat Pentagonului un termen de 18 luni să finalizeze această înfiinţare.

”Statele Unite sunt în prezent cele mai bune din lume în spaţiu. Azi ele sunt şi mai bune”, a declarat generalul Raymond.

”Conform strategiei noastre naţionale a apărării, o forţă din Statele Unite va face concurenţă, va disuada şi învinge prin poziţia noastră de forţă, securizându-ne modul de viaţă şi securitatea noatră naţională”, a adăugat el.

În pofida faptului că militarii sunt foarte ataşaţi însemnelor pe care le poartă pe braţ, problema uniformei militarilor din cadrul Forţei spaţiale nu a fost hotărâtă încă. Şi nici numele lor, insignele sau imnul lor.

”Aici este vorba despre cultura serviciului. Nu vrem să ne pripim şi să nu facem bine acest lucru”, a notat generalul Raymond.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.