Agenţia de presă Sputnik News a intrat, în Franţa, în procedură de lichidare judiciară, în urma interzicerii presei ruse de stat de către Uniunea Europeană (UE), după invazia Ucranei de către Rusia, declară miercuri conducătorul filialei franceze Vladimir Morozov AFP.
Această lichidare judiciară a fost pronunţată de jsutiţie la 4 mai şi s-ar putea prelungi până în 2024, declară AFP preşedintele filialei, Vladimir Morozov, care confirmă astfel o dezvăluire a cotidianului francez Le Monde.
Cei 27 de salariaţi ai întreprinderii din Franţa - al căror salariu a fost preluat în sarcină prin regimul garantării salariilor - au fost concediaţi imediat după această hotărâre.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Modelul economic al Sputnik News, o publicaţie online lansată în 2014, are la bază un singur client rus, afiliat Kremlinului, şi anume organismul Rossia Segodnia, care-i comanda subiecte şi reportaje, declară AFP lichidatorul întreprinderii, Christophe Basse, desemnat de către justiţie.
Instituţiile de presă de stat RT şi Sputnik - acuzate de faptul că sunt instrumente de ”dezinformare” ale Moscovei - au fost interzise în UE după invazia şi lansarea ofensivei ruse în Ucraina.
O interdicţie de difuzare la televiziune şi pe Internet a intrat în vigoare la 2 martie.
Rossia Segodnia şi-a reziliat contractul în aprilie, iar Sputnik s-a plasat atunci, pentru scurt timp, în procedură de salvare judiciară, transformată apoi în lichidare.
Societatea lasă în urma sa un pasiv de aproximativ 500.000 de euro - datorii sociale şi fiscale.
”Are aproape jumătate din această sumă în Rusia”, declară Basse, însă încercări de recuperare au rămas, pentru moment, fără rezultat.
Postul de informaţii RT France continuă, în schimb, să emită în franceză şi să publice articole pe site, care este accesibil prin reţea privată virtuală (VPN), un serviciu care permite navigarea pe web ocolind blocarea.
În martie, directoarea RT France a acuzat Banca franceză Société Générale de faptul că a blocat conturile bancare ale anumitor angajaţi ruşi din Franţa.
Banca a subliniat că nu blochează ”conturi ale clienţilor săi doar pe criteriul naţionalităţii”, dar că este necesar să efectueze verificări cu privire la unii dintre ei, din cauza sancţunilor impuse.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.