Spitalul în care erau îngrijiţi răniţi într-un ”atac toxic” care a avut loc marţi în nord-vestul Siriei a fost bombardat şi a suferit distrugeri importante, a constatat la faţa locului un corespondent AFP. Opoziţia siriană a acuzat regimul lui Bashar al-Assad că a comis acest atac ”chimic”, soldat cu 58 de morţi, într-un fief rebel şi jihadist din nord-vestul ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jurnalistul a transmis că bombardamentul a vizat o parte a spitalului şi că a văzut medici fugind printre dărâmături.Imediat după atac nu se ştia dacă există victime.

Un bilanţ anterior anunţa 35 de morţi în urma atacului aerian.

Cel puţin 11 copii se află între persoanele ucise în raidul aerian care a vizat Khan Sheikhan, în provincia Idleb, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Bilanţul a început să crească de dimineaţă, pe măsură ce victimele - toate civili - decedau ”după ce au fost transportate la spitale”, a precizat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului.

Coaliţia naţională, o componentă importantă a opoziţiei siriene, a acuzat ”regimul criminalului Bashar” că a efectuat acest raid cu ”obuze cu gaz chimic”.

Ea a acerut Consilului de Securitate al ONU ”să convoace o reuniune de urgenţă după această crimă şi să deschidă o anchetă imediat”.

Regimul nu a făcut vreo comunicare în legătură cu aceste atacuri până marţi după prânz.

Observatorul a precizat că persoanele au decedat din cauza gazului prin sufocare, dar nu a fost în măsură să precizeze care este natura acestui gaz.

Zeci de alţi locuitori aveau probleme respiratorii şi alte simptome.

Observatorul, cu sediul în Marea Britanie şi care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, nu era în măsură nici să spună dacă raidurile au fost efectuate cu avioane ale armatei siriene sau ale Rusiei, aliata regimului.

El spune de obicei că este în măsură să stabilească cui aparţin avioanele în funcţie de tipul aeronavelor, localizarea şi muniţiile acestora.

NOI SUSPICIUNI

Surse medicale din oraş au anunţat că victimele aveau stări de leşin şi vomă, potrivit Observatorului.

Membri ai Căştilor Albe sunt surprinşi în imagini stropind răniţii cu apă.

Provincia Idleb, aflată în mare parte sub controlul unei alianţe între rebeli şi jihadişti, este vizată frecvent de atacuri aeriene ale regimului şi aviaţiei ruse. Ea a fost vizată, de asemenea, de raiduri ale coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite.

Guvernul sirian dezminte că a folosit arme chimice într-un război care s-a soldat cu peste 320.000 de morţi începând din martie 2011. El a ratificat Convenţia cu privire la interzicerea armamentului chimic în 2013.

În octombire 2016, Consiliul de Securitate a primit un raport care conchide că armata siriană a comis un atac cu armament chimic şi anume clor, la Qmenas, în provincia Idleb, pe 16 martie 2015.

Într-un raport precedent, Comisia de anchetă - Joint Investigative Mechanism (JIM) - a conchis că elicoptere militare au răspândit clor gazos în cel puţin două localităţi ale provinciei Idleb, la Talmenes pe 21 aprilie şi la Sarmine pe 16 martie 2015.

Uniunea Europeană a introdus pe 20 martie pe lista sa neagră patru noi oificiali militari sirieni, acuzaţi că au folosit ”arme chimice împotriva populaţiei civile” în 2014 şi 2015, potrivit unui comunicat.

REUNIUNE LA BRUXELLES

La începutul lui martie, Organizaţia pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC) a anunţat că anchetează cu privire la opt presupuse atacuri cu gaz toxic comise în Siria de la începutul lui 2017.

Coaliţia opoziţiei a anunţat că această ”crimă oribilă” de marţi aminteşte de atacul comis în vara lui 2013, în Ghouta de Est, în apropiere de Damasc, pe care l-a imputat regimului şi pe care comunitatea internaşională ”l-a lăsat în impunitate”.

În august 2013, regimul a fost acuzat că a folosit gaz sarin într-un atac în două sectoare rebele în apropiere de Damasc, soldat cu 1.400 de morţi potrivit Washingtonului. În septembrie, un acord ruso-american cu privire la desfiinţarea arsenalului chimic sirian a îndepărtat in extremis ameninţarea americană cu atacuri aeriene împotriva regimului.

Ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a declarat luni că preşedintele Bashar al-Assad este un ”criminal de război”.

În contextul în care speranţele de pace rămân slabe, Bruxellesul găzduieşte până miercuri o conferinţă internaţională cu privire la viitorul ţării, însă unii actori-cheie din conflict - ca Turcia sau Rusia - urmau să nu fie reprezentaţi la cel mai înalt nivel.

În această conferinţă vor fi examinate promisiuni în vederea unor donaţii ale comunităţii internaţionale din februarie 2016, în contextul în care ONU apreciază că este vorba despre cea mai gravă criză umanitară de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.