Liderul din Belarus Aleksandr Lukaşenko a trebuit să fie dus cu maşina pe o distanţă scurtă până la locul de depunere a coroanelor din cadrul festivităţilor de marţi de Ziua Victoriei de la Moscova şi a lipsit de la prânzul oferit de preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce la mână i se putea observa un bandaj, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 68 de ani, un aliat apropiat al lui Putin, părea obosit şi puţin nesigur pe picioare, iar la mâna dreaptă era vizibil un bandaj. Apariţia sa a stârnit speculaţii online cu privire la starea sa de sănătate, deşi, în rest, el nu a arătat niciun semn evident de indispoziţie, notează Reuters.

Imaginile l-au arătat discutând cu Putin şi cu şefii armatei după parada anuală din Piaţa Roşie şi apoi luând o maşină spre Mormântul Soldatului Necunoscut din apropiere, în timp ce Putin s-a îndreptat acolo pe jos, împreună cu premierul Armeniei şi cu liderii a cinci ţări din Asia Centrală.

Lukaşenko s-a alăturat celorlalţi lideri pentru a depune flori la monumentul de lângă Kremlin, aflat la doar aproximativ 300 de metri de locul în care urmărise mai devreme parada ce a marcat aniversarea victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în 1945.

Într-o rară abatere de la obicei, preşedintele belarus a lipsit apoi de la dejunul de stat oferit de Putin la Kremlin şi la care au participat toţi ceilalţi lideri.

Potrivit NEXTA, unele surse au relatat că, după procesiune, acestuia i s-ar fi făcut rău brusc şi, prin urmare, nu a participat la dejunul oficial cu Putin.

Alte surse spun că ar fi fost dus cu ambulanţa până la aeroport.

NEXTA transmite că odată întors la Minsk, Lukaşenko nu a putut să ţină discursul de Ziua Victoriei din cauza stării sale de sănătate, iar în locul său a vorbit ministrul apărării, Viktor Hrenin. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată, afirmă portalul independent, ai cărui ziarişti au plecat în exil din Belarus şi acum transmit din străinătate.

Autorităţile belaruse nu au făcut nicio declaraţie cu privire la starea de sănătate a lui Lukaşenko, dar acesta a apărut doar la două evenimente publice în ultimele două săptămâni, iar la unul dintre ele vocea sa era răguşită, menţionează Reuters.

Rusia a folosit teritoriul Belarusului ca rampă de lansare pentru invazia din Ucraina, în februarie anul trecut, iar de atunci cooperarea lor militară s-a intensificat, cu exerciţii comune de antrenament pe teritoriul belarus. Însă Lukaşenko a insistat că Belarus nu este parte a războiului şi nu a trimis trupe pentru a lupta alături de forţele ruseşti în ceea ce Putin numeşte "operaţiunea militară specială" din Ucraina.

La parada de marţi, de Ziua Victoriei, Putin a declarat că Rusia este angajată într-o luptă "sacră" cu Occidentul din cauza Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.