Soţia fostului preşedinte al organizaţiei de poliţie Interpol Meng Hongwei, acuzat de corupţie în China, se declară ameninţată şi a cerut azil în Franţa, dezvăluie vineri Radio France şi Libération, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Meng Hongwei a ”dispărut” la sfârşitul lui septembrie, după ce s-a întors în ţara sa, şi a demisionat de la conducerea organizaţiei de poliţie printr-o scrisoare, la 7 octombrie, după ce Beijingul a anunţat că este anchetat pentru că a ”acceptat mită”.

Soţia sa, Grace Meng, rămasă la Lyon, unde se află sediul Interpol, dă asigurări vineri că are nevoie ca Guvernul francez să-i vină în ajutor şi povesteşte că a fost victima unei ”tentative de răpire”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea spune că a primit acasă, la începutul lui octombrie, doi oamenii de afaceri chinezi, care i-au cerut să-i însoţească în Cehia cu un avion privat.

”Le-am spus că, împreună cu soţul meu, noi nu călătorim niciodată cu avioane private şi că nu cunosc bine Republica cehă”, povesteşte ea. ”Ceea ce este foarte ciudat este că ei au revenit după două zile” pentru a-i ”propune să mă ducă să fac un tur în oraşe din Europa. Le-am spus că n-am timp”.

”După tentativa de răpire, am avertizat poliţia, care m-a pus sub protecţie împreună cu gemenii mei în vârstă de şapte ani”, a mai declarat Meng.

Ea a precizat că urma să se ducă vineri la sediul Oficiului francez de protecţia refugiaşilor şi expatriaţilor (Ofpra).

În octombrie, Grace Meng declara deja că se teme cu privire la securitatea sa şi acuza Guvernul chinez de ”persecutare politică”, într-un interviu acordat postului britanic BBC.

Comisia Naţională chineză de Supervizare, care anchetează în dosarul lui Meng, îi poate deţine pe suspecţi în secret timp de şase luni, fără să le avertizeze familia şi făsă să le dea acces la un avocat.

Apropiaţi ai unor lideri îndepărtaţi sunt, în general, împiedicaţi de către autorităţile chineze să se exprime. declaraţiile lui Grace Meng în presă sunt, aşadar, neobişnuite şi reprezintă o sursă de jenă pentru Beijing.

Alegerea lui Meng Hongwei la conducerea Interpolului, la sfârşitul lui 2016, a fost trăită ca o victorie de către China, în pofida unor îngrijorări pe care acest lucru l-a creat în rândul unor apărători ai drepturilor omului.

El a fost înlocuit în duncţie, în noiembrie, de sud-coreeanul Kim Jong-yang.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.