Macedonia şi Grecia s-au apropiat joi de o soluţie în disputa politico-semantică referitoare la numele fostei republici iugoslave, odată cu apropierea unei decizii europene privind posibila deschidere a unor negocieri de aderare a Skipje la UE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premierul macedonean Zoran Zaev a anunţat joi că o ”soluţie acceptabilă” a fost găsită împreunăcu omologul său grec Alexis Tsipras în disarul care blochează procesul de aderare al Macedoniei la UE şi NATO.

Însă este necesar ca ”succesele obţinute” să fie confirmate, a precizat el, în urma unei întâlniri cu Tsipras în marja summitului UE cu şase ţări din Balcani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Vom avea consultări (fiecare) în ţările noastre, pentru a vedea dacă această soluţie este posibilă”, a declarat Zaev.

La rândul său, premierul grec s-a arătat mai rezervat.

”Noi nu suntem încă în poziţia de a vorbi de acord”, ”am parcurs cea mai mare distanţă, dar mai este de parcurs”, a dat asugurări Tsipras.

Evocând o posibilă nouă întâlnire la începutul lui iunie, Tsipras a trimis mingea în terenul macedonean în privinţa ultimului pas de făcut. ”Timpul se scurge în clepsidră în vederea unei deschideri a negocierilor, pe 25 iunie, şi astfel trebuie să existe curând o evoluţie”, a lansat el.

Candidată din 2005, Macedonia a obţinut la sfârşitul lui aprilie o recomandare de la Comisia Europeană (CE) în vederea unei deschideri necondiţionate a negocierilor de aderare, asupra căreia urmează să se tranşeze într-o reuniune europeană pe 25 iunie.

Însă, la fel ca aderarea la NATO, cea la UE se loveşte de diferendul vechi de un sfert de secol cu Grecia, care-i neagă micului ei vecin dreptul de a se numi ”Macedonia”, nume purtat de provincia sa nordică.

Venirea la putere, la Skopje, a lui Zoran Zaev, în locul naţionalistului Nikola Gruevski, în urmă cu un an, a permis relansarea discuţiilor între cele două ţări.

Negocierile se lovesc însă de opoziţia facţiunilor naţionaliste de opinie în ambele ţări, care au organizat manifestaţii de ambele părţi ale frontierei.

Întâlnirea premierilor la Sofia a fost anunţată sâmbătă de către mdiatorul ONU Matthew Nimetz, la finalul unei reuniuni de şase ore între miniştrii de Externe ai celor două ţări, a treia în trei săptămâni.

”PROGRESE IMPORTANTE”

Guvernul grec a calmat însă din prima aşteptările înaintea întâlnirii Tsipras-Zaev.

"Este foarte posibil să existe o nouă rundă de negocieri în vederea acoperirii distanţei care desparte cele două părţi”, a subliniat marţi, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Guvernului, Dimitris Tzanakopoulos.

Cei doi s-au întâlnit deja în marja summitului de la Davos, în ianuarie. Zaev a anunţat atunci, în semn de bună voinţă, că principala autostradă macedoneană şi Aeroportul Internaţional de la Skopje, ambele numite ”Alexandru cel Mare” - spre marea nemulţumire a Atenei care subliniază că acest rege din Antichitate este grec - vor fi redenumite.

Grecia, care blochează de la independenţa statului vecin, în 1991, recunoaşterea sa internaţională sub numele de Macedonia, numind-o oficial Fosta Republică Iugoslavă  Macedonia, este pregătită să accepte ”un nume care să cuprindă termenul Macedonia”, de exemplu Macedonia de Sus.

Însă, de partea greacă, o condiţie majoră este să fie revizuită Constituţia ţării vecine în vederea integrării acestei schimbări de nume şi impunerii folosirii lui pe plan intern.

Tsipras a sugerat că asupra acestui punct nu s-a ajuns la o înţelegere, în contextul în care Guvernul macedonean nu dispune de o majoritate parlamentară necesară acestei schimbări.

În vederea ocolirii obstacolului, Grecia a anunţat că este pregătită de un acord care să prevadă un termen în vederea revizuirii constituţionale.

O sursă apropiată guvernului macedonean, care a cerut anonimatul, a declarat recent că ”dificultatea principală în prezent” rămâne ”denumirea limbii macedonene”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.