Serviciile germane de informaţii interne au anunţat marţi că urmează să ancheteze cu privire la Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), pentru a stabili dacă această formaţiune politică are motivaţii de extremă dreapta şi dacă încalcă prevederile Constituţiei germane, relatează Reuters.
Într-un raport de 450 de pagini, Oficiul Federal al Protecţiei Constituţiei (BfV) conchide că AfD, principalul partid german de opoziţie, este un ”caz de examinat”, confirmând o informaţie dezvăluită de Tagespiel.
Legea fundamentală a Republicii federale germane autorizează o supraveghere strânsă şi chiar o interdicţie a organizaţiilor de extremă stânga ori extremă dreapta.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Primele elemente de care dispune BfV tind să arate că AfD are practici contrare ordinii constituţionale democratice”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul BfV Thomas Haldenwang.
”Aceste elemente sunt însă insuficiente pentru a începe să supraveghem partidul recurgând la metode de spionaj”, a adăugat el.
Thomas Haldenwang, succesorul lui Hans-Georg Maassen, îndepărtat din post din cauza unor suspiciuni privind o simpatie faţă de extrema dreaptă, a precizat că Biroul se interesează îndeaproape de tineretul AfD şi de anturajul lui Björn Höcke, unul dintre liderii mişcării.
Lui Björn Höcke i se reproşează că a făcut declaraţii controversate despre Holocaust, apreciind că monumentul ridicat în memoria victimelor Holocaustului este un ”monument al ruşinii”.
Potrivit BfV, anumiţi apropiaţi ai lui Björn Höcke sunt consideraţi extremişti.
”Oricine discriminează din cauza originii este rasist şi naţionalist. Unii membri AfD sunt de competenţa Oficiului Federal al protecţiei Constituţiei”, a comentat, pe Twitter, ministrul german de Externe Heiko Maas.
”Supravegherea nu va rezolva problemele. Trebuie să ne ocupăm de AfD mai ales în mod obiectiv şi politic”, a adăugat el.
Alexander Gauland, unul dintre cei doi lideri ai AfD, a condamnat declaraţiile directorului serviciului de informaţii interne.
”Noi credem, bineînţeles, că decizia BfV este proastă. Este întru totul sigur că vom lua măsuri juridice împotriva acestei decizii”, a declarat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...