Separatista catalană Clara Ponsati, căutată de justiţia spaniolă în legătură cu implicarea sa în organizarea referendumului de autodeterminare din 2017, s-a predat joi justiţiei britanice, relatează AFP.
Această profesoară de economie în vârstă de 62 de ani s-a prezentat, către ora locală 11.10 (13.10, ora României), la un comisariat de poliţie, la Edinburgh, în faţa căruia s-a adunat un mic grup de manifestanţi caree purtau steaguri separatiste catalane şi scoţiene şi care au cântat imnul catalan la cimpoi.
Ea urma să fie trimisă la un tribunal, în vederea examinării unei cereri de eliberare pe cauţiune.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Clara Ponsati, un fost ministru al Educaţiei în fostul Guvern regional catalan, este în prezent profesoară de economie la Universitatea scoţiană St Andrews.
Ea este acuzată de ”răzvrătire” în Spania, după ce a participat la declaraţia de independenţă a Cataloniei.
”Răzvrătirea este o acuzaţie demnă de secolul al XVI-lea”, a denunţat avocatul său, Aamer Anwar, după ce clienta sa s-a predat justiţiei britanice. ”Evident, ne vom bate împotriva acestui lucru”, a anunţat avocatul.
Ponsati afirmă, citată într-un comunicat, că ”recuză total” această acuzaţie, în legătură cu care riscă 15 ani de detenţie în Spania.
”Acest mandat de arestare este un nou exemplu de răzbunare sub acoperirea justiţiei”, a denunţat Aamer Anwar, în acest comunicat, deplângând un ”simulacru de proces”.
”Intenţionăm să pledăm că nimic nu-i garantează un proces echitabil în Spania, în timp ce majoritatea (foştilor) membri ai Guvernului catalan sunt fie încarceraţi, fie în exil”, se arată în comunicat.
Curtea Supremă spaniolă a condamnat, la jumătatea lui octombrie, nouă lideri separatişti la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare, inclusiv pe fosta preşedintăa Parlamentului catalan Carme Forcadell, în legătură cu secesiunea eşuată.
Spania a emis după aceea trei mandate europene de arestare, pe numele lui Ponsati şi altor doi lideri care au fugit în Belgia - Toni Comín şi Lluís Puig. Cei doi au fost eliberaţi pe timpul examinării dosarului.
Spania mai cere Belgiei să-l extrădeze pe fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont, a cărui soartă urmează să fie examinată într-o audiere la 16 decembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...