NATO încearcă să târască Moldova într-o confruntare militară cu Rusia şi Belarusul, a avertizat vineri directorul Serviciului Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov, potrivit agenţiei oficiale TASS.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Cum funcţionează instrumentele de control extern, vedem pe exemplul Moldovei. Autorităţile moldoveneşti şi-au pierdut de fapt independenţa politică. Mai mult, astăzi Chişinăul se confruntă cu problema abandonării identităţii sale naţionale şi a statalităţii în general", a declarat el.
"Alianţa (NATO) antrenează literalmente Republica Moldova într-o confruntare militară cu Rusia şi Belarus", a adăugat şeful FSB.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se află vineri în vizită în Belarus.
CITEȘTE ȘI Putin va purta discuţii cu Lukaşenko timp de două zile în Belarus, anunţă Kremlinul
Aleksandr Bortnikov a făcut aceste afirmaţii evaluând ameninţările existente la adresa Comunităţii Statelor Independente (CSI) în cadrul unei reuniuni a şefilor serviciilor speciale şi de securitate din organizaţia fostelor republici sovietice care gravitează în jurul Moscovei, precizează TASS.
Declaraţiile şefului FSB intervin după ce în ajun Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova, lansase acuzaţii similare.
Ministerul rus de Externe s-a arătat deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip, acuzând UE că s-a transformat de facto într-o anexă a NATO, o anticameră pentru atragerea în alianţa militară occidentală a unor ţări neutre. Moscova a avertizat aceste state că asistenţa occidentală nu aduce stabilitate şi securitate şi se încheie, de regulă, „tragic”.
"Târârea Moldovei şi Ucrainei în Uniunea Europeană are un caracter artificial şi ostentativ şi nu este necesară pentru locuitorii Europei", a spus Zaharova într-un briefing de presă. "Este vorba de dizolvarea acestor ţări în comunităţi NATO-centrice sau direct în volane NATO", a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.
CITEȘTE ȘI MAE rus: Acordul de securitate dintre Moldova şi UE reprezintă o "târâre" a ţării în NATO. Locuitorii Europei nu au nevoie de integrarea Chişinăului şi Kievului în UE. Încercările de a atrage ţările neutre în NATO nu vor duce la consolidarea securităţii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.